Je to útulná, romantická atmosféra, ktorá sa prebúdza s príchodom každej noci. Keď slnko zapadne za obzor, v záhrade sa rozsvietia stovky drobných svetlušiek, ktoré kopírujú kontúry altánkov, drevín, treláží, slávobrán a pergol.

Hoci je takáto výzdoba priam sviatočná, radosť môže robiť po celý rok. Aké je to, ak sa rozhodnete zbaviť starostí s napájacími káblami a výmenou batérií? Zoznamujeme sa vo dvore so solárnou reťazou Cole & Bright Dual Power 100 LED.

Rozsvietená za pár minút

Zabudnite na čítanie zdĺhavých návodov a neobávajte sa ani o nedostatok svojich zručností. Táto súprava je navrhnutá tak, aby ste ju sprevádzkovali bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností. Rozbalíte škatuľku a pred vami leží zopár častí, ktoré treba pospájať.

Svetelná reťaz s konektorom má podobu úhľadného zväzku, riadiaca jednotka so solárnym panelom má od výroby osadené batérie, stojanček pre upevnenie do zeme pozostáva z trojice plastových výliskov. Všetko pasuje do seba, okamžite vám je jasné, čo sa od vás žiada.

Oviniete svetelnú reťaz o oporu, riadiacu jednotku s kolíkom zasuniete do diery vypichnutej do zeme, spojíte ju s reťazou a posuniete prepínač do jednej z pracovných polôh. V tej chvíli sa pred vami rozsvieti hotové dielo.

Múdry automat

Je to tak trocha mimo plán, že sa svetelná reťaz rozsvietila priamo na váš povel. Hoci ju montujete na pravé poludnie, predsa len chcete aby robila radosť až po zotmení. To všetko rieši múdry automat, ktorý je od výroby nastavený tak, aby fungoval samočinne.

Že ste svetlá rozsvietili na poludnie, nemusíte nijako riešiť. Po niekoľkých hodinách sa odmlčia a uspia. Ak sa však s príchodom noci zotmie, rozsvietia sa v plnej paráde na celých osem hodín. Večer po večeri, znova a znova, s príchodom tmy sa reťaz rozsvieti na celých osem hodín.

V zimnom čase to znamená, že ak tma preberie moc už o piatej hodine, tak až do jednej hodiny po polnoci budú pravidelne svietiť. Tak aby robili radosť vám i všetkým, čo prechádzajú okolo vášho dvora. Počas dlhých letných dní a krátkych nocí budú robiť radosť až do svitania.

Napájanie s rezervou

Zdrojom energie je solárny panel, ktorý pokrýva celú vrchnú stranu riadiacej jednotky. Aby ste zozbierali cez krátke zimné dni čo najviac energie, myslite na to, že solárny panel patrí na slnečné miesto – od ranného svitu, až po západ slnka.

Energia sa ukladá v NiMH akumulátore s kapacitou 600 mAh, ktorý má približne ročnú životnosť. Každý deň absolvuje cyklus nabíjania a vybíjania, pri ktorom sa opotrebuje. Solárny panel podľa našich postrehov ladí s kapacitou akumulátora, zimný slnečný deň je dostatočne dlhý na to, aby sa dočerpala energia na celých 8 hodín svietenia.

Čo sa však stane, ak príde zamračený deň, alebo silný mráz neumožní akumulátoru dodať dostatok energie? V riadiacej jednotke je v zálohe alkalická batéria, ktorá nedostatok energie pokryje. Ak akumulátor nestíha, elektrinu dodá batéria.

Vďaka tomu sa nestane, že by ste zostali v noci bez slávnostného osvetlenia. Duálne napájanie je elegantným a spoľahlivým riešením, ktoré funguje.

Tri režimy svietenia

Páči sa nám, že atmosféru nočných svetlušiek možno meniť podľa vkusu a nálady. Prepínač má trojicu pracovných polôh, ktoré rozhodujú o tom ako bude svetelná šou vyzerať. Prvým programom je ucelené blikanie. Všetky LEDky pol sekundy svietia a pol sekundy oddychujú. Robia akýsi iskrivý lesk noblesy s tým, že svietia s polovičnou spotrebou energie.

Druhým programom je striedavé blikanie. Namiesto striedania úplnej tmy s úplným osvetlením sa pri svietení svetlušky striedajú. Pol sekundy svieti jedna polovica a druhá oddychuje, ďalšiu pol sekundu si úlohy vymenia. Blikanie je jemnejšie a prívetivejšie. Nepôsobí rušivo ani vtedy, ak blikanie nemáte radi.

Tretí program ponecháva LEDky plne rozsvietené po celý čas. Ide o režim bez oddychových cyklov, ktorý môže slúžiť aj ako náladové osvetlenie. Ak chcete v lete rozsvietiť lemovky chodníčkov, určite sa vám to bude páčiť.

LEDky sa vyrábajú v slušivej teplej bielej, ktorá má charakter zlatistého svetla sviečky. Ak je však vašou parketou moderna, nájdete v ponuke i studený, modrastý tón svetla.

Odolajú snehu i dažďu

Celá zostava je vyrobená tak, aby odolala vrtochom počasia. Svetelná reťaz má zmršťujúcimi rúrkami prekryté všetky spoje. Na jedenástich metroch dĺžky sme narátali 100 lediek s dokonalým utesnením. Výrobca si dal na precíznosti spracovania skutočne záležať.

Riadiaca jednotka má konštrukčnú ochranu proti zatekaniu. Kým solárny panel je dokonale zaliaty živicou, skrinka samotná využíva na ochranu pred vodou falcovanie pre zvod vlhkosti namiesto tesnení. Silikónovou membránou je však prekrytý vypínač, aby vplyvom vlhkosti neoxidoval.

Kým bude riadiaca jednotka na kolíku, nečasu bude vzdorovať bez obmedzení. Ak by ste ju však položili na zem, dnom nahor, voda by sa dnu určite dostala. Riešenie po ktorom výrobca siahol ladí s poslaním tejto súpravy. Kým plasty na prudkom slnku neskrehnú a nepopraskajú, všetko musí dokonale fungovať.

Páči sa nám pohodlný prístup k batériám pre prípad údržby či výmeny. Kým kolík viete nechať zamrznutý k zemi, riadiacu jednotku si môžete vziať pohodlne domov. Tam vymeníte unavené batérie za nové bez toho, aby ste museli pocítiť nepriazeň počasia vo dvore.

Svetelná reťaz Cole & Bright Dual Power 100 LED (19,90€) upúta nielen atmosférou svetlušiek v tmavej noci, ale aj svojou spoľahlivosťou. Vďaka solárnemu panelu a dvom druhom batérií dokáže preklenúť i zamračené a mimoriadne mrazivé dni bez toho, aby sa večer nerozsvietila. Nad rytmom rozsvecovania a energetikou striehne múdry automat, režim svietenia si navolíte ku svojmu vkusu a nálade.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár