Je to dobrodružstvo, pri ktorom sa čerstvé suroviny akoby zázrakom menia na klenoty kulinárskeho umenia. Rozložíte pred sebou zeleninu zo záhradky, mäso z dvora a zopár ďalších vecí z nákupu, aby ste ich starostlivo poumývali, pripravili a rozkrájali.

Vo chvíli, keď ich v precíznej postupnosti začnete ukladať do hrnca na sporáku, len vy viete akú dobrotu budete dnes v jedálni servírovať členom domácnosti. Čo vás čaká, ak sa pri varení spoľahnete na súpravu tlakových hrncov Tescoma Ultima Duo? Denne ich zvŕtame v našej redakčnej kuchyni od sklonku minulého leta.

Veľa miesta nezaberie

Keď po prvýkrát vybalíte škatuľu s novou súpravou, poviete si že bolo na čase. Je fajn vymeniť unavený tlakový hrniec za nový, ktorý do kuchyne opäť vnesie bezpečnosť a úsporu času pri varení. Až časom si však uvedomíte, že je za tým predsa len čosi viac.

Keď zo škatule vybalíte na stôl 6-litrový hrniec, 4-litrový hrniec, pokrievku pre varenie v tlaku, sklenú pokrievku pre klasické varenie a naparovací košík, je to kôpka vystavená na obdiv. Stačí však aby ste ich správne zasunuli do seba a razom máte vo veci isto.

V kuchynskej linke vďaka stohovateľnému vyhotoveniu zaberú menej miesta ako by ste čakali. Všetko stojí v jedinej veži, z ktorej denne pri varení vytiahnete čo vám treba. Bez rozmýšľania, priam intuitívne. Riadia vás nové návyky, ktoré sa vám postupne dostávajú pod kožu.

Viac ako len príležitostne

Hoci ide o súpravu pre varenie v tlaku, všetko je tak trochu inak. Dvojica hrncov je svojim objemom a vyhotovením priam vyladená pre každodenné varenie. A to platí doslovne v prípade, ak svoju domácnosť počítate na štyroch či piatich stravníkov, ktorí k jedálenskému stolu zasadnú k obedu i večeri.

Kým v 6-litrovom hrnci varíte pod tlakovou pokrievkou hovädzí guláš, v štvorlitrovom po jeho boku pripravujete pod sklenou pokrievkou ryžu. V jedinom momente sú oba hrnce v pracovnom nasadení, vždy podľa potreby.

Inokedy sa ich úlohy premenia – do tlaku v 4-litrovom hrnci pôjde králičí paprikáš, kým v 6-litrovom hrnci pomaly vrie voda na odváranie halušiek. Oba hrnce majú svoj vrchný lem prispôsobený pre oba spôsoby zakrývania.

Duo hrncov s modulárnymi pokrievkami nie je iba šikovnou dizajnérskou prácou, ale aj praktickou ponukou pre domácnosť. Siahnete po tejto kombinácii a inak si to už ani neviete predstaviť. Obzvlášť v prípade, ak do varenia zapojíte aj pribalený parný rošt.

Teplota nad bodom varu

Výrobcovia tlakových hrncov sú svojim spôsobom tajnostkári. Zvyčajne toho o tlaku a teplote v hrnci priveľa neprezradia. V tomto prípade tomu tiež nie je inak. Kým nesiahnete na teplomer alebo fyzikálne tabuľky, môžete iba hádať v čom spočíva urýchlenie varenia v pare.

Kým v našom kraji počítame s tým, že voda vrie pri teplote 98°C pod pokrievkou i bez nej, v tlaku môžete počítať s jej postupným nárastom až do 118 °C. Všetko v závislosti na tom, aký stupeň pretlakovania zvolíte.

Symboly ryby, sliepky, svine a teľaťa sú intuitívne, ak však máte radi vo veciach jasno, ide o pretlak s hodnotou 0.15, 0.40, 0.65 a 0.85 baru. Ak by sme to premietli do teplôt, mohli by sme hovoriť o 103, 109, 114 a 118 stupňoch Celzia.

Nie je šanca, aby ste pri varení vo vode dosiahli takúto teplotu inak, ako zmenou tlaku. Len v rúre pri pečení na rošte, alebo na rozpálenej panvičke môžete teplotou stúpať nad hranicu 98 °C. Všetko čo stojí pod vodnou hladinou sa nad túto kritickú teplotu nezohreje.

Drevo, plyn i indukcia

Nerezové nádoby s trojitým dnom nerozlišujú to, či pre ohrev použijete rozpálenú piecku na chalupe, alebo plynový sporák, elektrickú platničku alebo indukčný varný panel v kuchyni. Nábeh teploty je rýchly a rovnomerný, azda aj vďaka masívnejšiemu vyhotoveniu hrncov.

Môže sa stať, že sa vám spočiatku budú javiť ťažšie ako obyčajné hrnce zo súpravy, alebo tlakové hrnce iných výrobcov. Je to však rozdiel približne pätiny váhy, s ktorým sa časom vysporiadate. Páči sa nám precízne vyhotovenie a bezchybnosť spracovania detailov.

I po dlhých mesiacoch používania a údržby v umývačke riadu vyzerajú hrnce k svetu – dúhové zafarbenie povlakom bielkovín sa stratí pri pretretí octom, rovnako i belavé šmuhy vodného kameňa. Nič sa na spojoch neroztvára, uši držia na hrncoch a sklenej pokrievke bez pohnutia.

Len tlakovej pokrievke svedčí umývanie ručné. Obsahuje množstvo pohyblivých častí a kombinuje viacero druhu kovov, plastov a polymérov, takže lepšie je mať ju pod kontrolou. I samotné bezpečnostné ventily, aby v nich čosi neuviazlo. Údržba je bezproblémová, nič sa samovoľne nerozoberá, nezasekáva, nevytráca.

Ovládanie jednou rukou

Ak si zaspomínate na prvé tlakové hrnce, museli ste oválne veko správne vsunúť pod lem hrnca, aby ste ho následne po  pootočení a prihnutí rukoväte uzamkli. S výmenou hliníka za nerez bola situácia podobná, do hry však prišla uzamykacia páka.

Tescoma Ultima však používa ešte novší mechanizmus. Položíte pokrievku na hrnce, pootočíte rúčkou  posuvné bočné príruby uzamknú pokrievku do pracovnej polohy. Práve tak, ako je tomu pri všetkých, najmodernejších modeloch.

V tomto prípade je tu však ešte jeden volič naviac. Pracovný tlakový ventil sa ukrýva pod otočným kolieskom, ktorým nastavíte intenzitu pretlaku. Opäť jednou rukou, akosi intuitívne a automaticky. Tak ako sklenú pokrievku bez rozmyslu ukladáte na hrniec, tak tlakovú uzamykáte a nastavujete hranicu pretlaku.

Utierka v pohotovosti

Najprv sa pri plnom plameni hrniec natlakuje, potom vystúpi indikátor tlaku a para začne unikať kontrolovane von. Je iba na vás, aby ste sa hneď od začiatku naučili smerovať ju do niektorej zo strán. Nielen preto, aby ste sa vyhli jej sile pri obsluhe, ale aby ste aj zachytili kondenzujúcu sa vodu do utierky.

Nie, nečakajte že všetko vezme zapnutý odsávač pár. Predsa len za 10 či 15 minút varenia v tlaku odkvapká z parnej trysky toľko horúcej vody, že má význam aby ste hrniec z boku podložili utierkou. Nie je to nič, čo by vás malo prekvapiť. Ak však skúsenosti s tlakovými hrncami nemáte, mali by ste s tým počítať.

Varenie, ktoré šetrí čas

Časy varenia zodpovedajú zabehnutému štandardu, takže sme priveľa nemuseli experimentovať vo fáze zoznamovania sa s novinkou. Neberte tabuľku časov, ktorá je v priloženom návode za záväznú. Zo skúsenosti môžeme povedať, že z uvedených časov treba odpočítať tretinu až polovicu.

Prečo? Pretože po odstavení z ohrevu má hrniec ešte kus zotrvačnosti kým teplota a tlak vo vnútri klesnú na úroveň štandardného varu, resp. dovárania. Zemiaky vcelku sa na vrstvičke vody uvaria do mäkka za 5 minút, porciované kuracie mäso za 7, králik a sliepka pýtajú 14 minút, bravčové soté za 10 minút a riadny kus mladej hovädziny nie dlhšie ako za 20.

Vždy však počítajte s tým, že kapacita hrnca sa pri varení v tlaku mení. Zo 6-litrového hrnca sa stáva 4-litrový, zo 4-litrového zasa 2,5-litrový. Vzduch a pary potrebujú priestor na to aby sa rozpínali. A ani pena s omastkom nesvedčia tlakovým ventilom, ktoré by sa pri zanedbanej údržbe mohli zaniesť.

Aj v pare

Príjemne nás prekvapilo varenie v pare. Pod sklenou pokrievkou je to štandard – výsledok je práve taký ako z parnej rúry alebo parného hrnca. Použite však pri varení v pare tlakovú pokrievku a opäť sa všetko mení.

Pri rybe a tenkých plátkoch mäsa rozdiel nezbadáte. Ak však príde na zeleninu, čas prípravy sa skráti na polovicu a aj vzhľad zostane farebnejší a prirodzenejší. Nie je to síce príprava po ktorej by ste siahali každý deň. Ak však chcete z príležitosti zahrať koncert pre oči, takáto predpríprava zeleniny je priam výnimočná.

Na sporák, do chladničky, do skrinky

Prirýchlo si navyknete na nový kolobeh hrncov, ktoré menia svoju polohu. Zo skrinky putujú na sporák, zo sporáka do jedálne, z jedálne do umývačky riadu alebo do chladničky ak sa všetko predsa len nezjedlo. Bez nadmerného jemnocitu, práve tak ako je tomu s ostatnými hrncami.

Možno i preto túto súpravu odporúčame pre tých, čo zariaďujú novú kuchyňu, alebo od základu renovujú tú existujúcu. Ak k súprave Tescoma Ultima Duo pridáte šikovnú rajnicu pre omáčky a varenie vajíčok, plus panvičku so sklenou pokrievkou, možno už viac hrncov ani nebudete potrebovať.

Získate tak súpravu, ktorá zaberie minimum miesta bez toho, aby ste pri výbere obchádzali hrnce, kastróly a rajničky, ktorých veľkosť vám zo štandardnej súpravy akosi nesadla.

Tescoma Ultima Duo 6.0l + 4.0l (219,00 €) je šikovná súprava hrncov s podporou pre varenie v tlaku a pare, ktorá priam kopíruje potreby dnešných domácností. Objemom sedí na 4-5 člennú domácnosť, materiál je predurčený pre údržbu v umývačke riadu a vyhotovenie je natoľko kvalitné, že sa nemusíte báť uvoľnených skrutiek a upchatých ventilov po niekoľkých mesiacoch používania. Súprava sa nám osvedčila v každodennom používaní, pričom za jej hlavnú prednosť berieme kompaktnú skladnosť. Ak sa vám zapáčila, jej kúpou chybu určite nespravíte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár