Salón na prízemí, ateliér v podkroví, dielňa v suteréne a záhradný pavilón s terasou vo dvore. Hoci má v rodinnom dome každé z týchto miest odlišné poslanie, jedna vec je istá. Na každom z nich chcete mať rýchly internet, aby ste s notebookom, tabletom či mobilom boli bez výpadkov online.

Jediný hotspot to nepokryje. Bez ohľadu na to či patrí k DSL linke, optike alebo káblovému pripojeniu. Počuli ste už o Wi-Fi mesh systémoch? Zoznamujeme sa s riešením TP-Link Deco E4, ktoré sľubuje kvalitné pokrytie všade tam, kde ho potrebujete.

Na očiach

V dosahu elektrickej zástrčky, najlepšie mimo pohľadu – tak znie nepísané pravidlo pre umiestnenie WiFi hostpotu. Slušivý dizajn, ktoré dostali prístupové zariadenia z radu Deco E4 vás priam pobáda k tomu, aby zostali na očiach. Práve tam, kde sa z nich bude šíriť signál najlepšie všetkými smermi.

Bez zástrčky sa síce nezaobídete, prístupové body však hravo ukryjete medzi kvety, dekorácie, koreničky či k časopisom na čitárskom stolíku. Málokomu by napadlo, že nejde o dizajnérsku vázičku či dózu, ale kus elektroniky, ktorý sa u vás doma stará o spoľahlivé pokrytie.

Ak ustrojíte káblik napájania a uspíte v nastaveniach LED indikáciu, ste za vodou. A to i vtedy ak doma nezostanete pri dvoch, troch či ani štyroch hotspotoch, ktoré dňom i nocou plnia svoju službu.

Zrozumiteľne a cez mobil

Máte spoľahlivú DSL prípojku a máte aj smerovač s hotspotom, ktorý mizerne pokrýva vašu domácnosť. Čo ďalej? Všetko sa začína vo chvíli, keď vybalíte zo škatule štartovaciu súpravu s dvomi zariadeniami. Ku každému patrí napájací adaptér, ba nájde sa aj káblik pre pripojenie k internetu.

Namiesto toho, aby ste sa pustili do čítania návodu, zosnímate QR kód a do mobilu stiahnete aplikáciu Deco. Práve tá vás v rodnej reči povedie inštaláciou a nastavením. Očakávajúc, že patríte k začiatočníkom,  názornými obrázkami prechádzate povelmi a jednoduchými otázkami.

Vývojári tušia, že nerozoznáte režim smerovača a prístupového bodu. Je im jasné, že sú vám cudzie IP adresy, masky a brány. Jediné čím musíte prejsť je voľba názvu domácej siete a kľúča pre jej zabezpečenie. Všetko funguje akoby zázrakom samo od seba.

Automatické preklápanie

Jeden hostpot umiestnite na prízemie, druhý na poschodie. Hoci ide o dve zariadenia, navonok sa tvária ako jediné. Keďže majú rovnaký názov, nikdy neviete ku ktorému z nich ste pripojení. Mash sieť sa postará o to, aby ste boli práve tam, kde je najsilnejší signál.

Prepínanie je takmer okamžité, takže ak prechádzate z poschodia na poschodie so spusteným filmom, ani si len nevšimnete že čosi sa zmenilo. Tablet sa prepne z jedného zariadenia na druhé a urobí tak aj stokrát denne, kým budete pobehovať z miesta na miesto.

Nemusíte sa učiť nič nové, o všetko sa postará systém na pozadí. Prístupové body komunikujú medzi sebou vzájomne, a súčasne s každým zariadením v domácnosti. Spočítajte mobily, tablety, notebooky a multimediálne zariadenia – možno sa hravo dopočítate k celému tuctu.

Dve jednotky nestačia

Je fajn, ak so štartovacou súpravou pokryjete v našom kraji dve typické obytné poschodia rodinného domu. Ak však chcete zájsť aj do suterénu a dvora, stále to nebude dosť. Budete si musieť dokúpiť ešte dve či tri jednotky naviac.

Výrobca počíta s tým, že základná súprava pokryje plochu približne 260 m2, čo znamená plochu 10×10 metrov na hotspot s nejakou tou rezervou naviac. Súčasne však garantuje, že obslúži naraz celú stovku zariadení ak to bude potrebné.

Prenášali sme hotspoty z miesta na miesto ako mačatá, aby sme namodelovali kompletnú situáciu a presvedčili sme sa o tom, že signál hravo prenikne aj do suterénu, aj za múry domu. Je tu však možnosť, dostať sa i ďalej.

Každá z jednotiek je vybavená dvojicou 100-megabitových sieťových rozhraní, takže niektoré premostenia môžu byť aj káblové. Ľahko tak ušetríte jedného sprostredkovateľa uprostred dlhšieho dvora. Hotspoty komunikujú v páse 2.4 a 5 gigahertzov a zvládajú štandardy 802.11a/b/ac/g/n s priepustnosťou 300 ­+ 867 megabitov. Káblové prepojenie má vždy prednosť pred bezdrôtovým.

To je dosť na to, aby ste si v lete ku všetkej multimediálnej výbave v dome pridali aj letné kino na terasu k záhradnému pavilónu.

Všetko pod kontrolou

Softvér v mobile, ktorý obrázkami a jednoduchými otázkami sprevádzkoval mash sieť je však určený aj pre odborníkov. Nastavíte v ňom smerovanie portov, firewall, prioritu paketov a nechýbajú ani také nástroje ako filter stránok rodičovskej kontroly, či časové obmedzenie pre konkrétne používateľské profily.

V každej chvíli vidíte kto je online, akou rýchlosťou prenáša dáta. Takisto sledujete vyťaženie v priebehu mesiaca. Klonovanie MAC adries, DDNS služba, IPTV, VLAN – nájdete tam všetko. Dokonca i podporu pre hlasovú asistentku Alexa od Amazonu, či protokol IFTTT. Ide vskutku o moderný systém, ktorý kráča s dobou.

TP Link Deco E4 (70,50 €) je WiFi mash systém, pre ktorého inštaláciu nepotrebujete odborníka. Každým krokom vás bude sprevádzať aplikácia v mobilnom telefóne tak, aby ste internet dostali do každého zákutia. Ak si kúpite dostatočný počet hotspotov, pokryjete nimi i náročné a rozľahlé priestory. Páči sa nám rýchlosť siete a múdre smerovanie dátových tokov, ako aj možnosť náhrady bezdrôtového premostenia káblom tam, kde to dáva zmysel. A ak príde na dizajn,  je fajn že anténky zostali vnútri pod krytom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár