Sú to mrzutosti, ktoré prichádzajú vždy s chladným obdobím roka. Okná sa rosia, v kútoch sa objavuje pleseň a ak príde na bielizeň, i tá schne na sušiaku akosi príliš pomaly. Povetrie sa nasýti vodnou parou a nepomáha ani prudké vetranie.

Aké to je, ak sa rozhodnete pribrať do domácnosti elektrický odvlhčovač vzduchu, od ktorého očakávate nápravu v plnom rozsahu. Od začiatku zimy sa zoznamujeme v našom ateliéri s odvlhčovačom Sencor SDH 3020WH.

Sencor SDH 3020WH

Rozbalíte ju a funguje

Na prvý pohľad sa odvlhčovač v ničom nelíši od čističky vzduchu. Vybalíte ho zo škatule, postavíte na otvorené miesto, doprajete mu dosah do otvoreného interiéru a kliknete na gombičku. Od tejto chvíle plní svoje poslanie.

Nečakajte však, že si ho s dobrým pocitom postavíte blízko postele. Ruchom, ktorý vydáva prúdiaci vzduch sa vyrovná najtichším vysávačom na trhu a ani samostatnosť nie je úplná. Vždy, keď sa trojlitrový zásobník naplní vodou, ozve sa pípanie a odvlhčovač preruší svoj chod.

Dovtedy, kým vodou nepolejete kvety, neumyjete zaprášenú podlahu, alebo ju len tak bez úžitku nevylejete. Áno, zbernú nádobu je možné nahradiť hadičkou. K tej však potrebujete aj nejaké umývadlo, práčkový sifón, alebo výlevku, ktorou bude voda odchádzať von.

Sencor SDH 3020WH

Časom si na svišťanie vzduchu zvyknete – práve tak ako keď cestujete lietadlom. Na účte za elektrinu však čaká nárast. Príkon tohto modelu je v činnej fáze 715 wattov. A to poznať.

S teplotou rastie výkon

Ak máte na stole malú meteostanicu, alebo hodinky s teplomerom a vlhkomerom, už do pol hodiny vidíte, že vlhkosť vzduchu klesá. Najprv kompresor po vzore chladničky vymrazí hliníkové rebrá, potom sa na nich vytvorí vrstvička ľadu a keď sa chladenie zastaví, kvapky vody tečú do zásobníka.

Znova a znova, v rovnakom tempe. Koľko vody sa v jednom cykle nazbiera, to záleží na teplote vzduchu. Ak by bola teplota pod nulou, žiadna vlhkosť by sa vo vzduchu neudržala. Voda by už dávno mrzla a spadla na zem. Čím je však teplejšie, tým viac pary sa do vzduchu vmestí. O to viac jej môže odvlhčovač prijať.

Sencor SDH 3020WH

V chladnej pivnici zozbierate menej vody ako vo vykúrenom salóne. K udávaným 30 litrom za 24 hodín sa však nedostanete. K polovičke sme sa však určite priblížili. Čím väčšia je miestnosť a otvorenejšia, tým lepšie v nej prúdi vzduch na vysúšanie.

Zmeny spoznáte okamžite

Už prvá noc ukáže, že nočná rosa sa na oknách neobjavila. Ani napriek tomu, že ide o staré plastové rámy a za oknami je 10 stupňov pod nulou. Odvlhčovač stíha odoberať vodné pary, ktoré ste v priebehu celého dňa nadýchali. A spolu s nimi i to, čo sa odparí z kvetov.

Každý ďalší deň akoby šiel pri odvlhčovaní do zásoby. Suchý vzduch odoberie vlhkosť zo sadrokartónov, dreveného nábytku, omietok, kobercov a všetkého čo sa nachádza v miestnosti. Stále viac a viac do hĺbky.

Presvedčíte sa o tom vo chvíli, keď odvlhčovač vypnete. Ešte pár dní na oknách rosu nenájdete. To preto, že prebytočnú vlahu pohlcujú múry a vybavenie miestnosti. Je to fajn, ak chcete stroj umlčať. Necháte ho pracovať ak ste mimo domova a vypnete ho so svojim príchodom.

S múdrym ovládaním cez mobilnú aplikáciu v tomto prípade nerátajte. Všetko si to odklikáte tlačidlami na ovládacom paneli.

Bielizeň suchá za polčas

Veľmi príjemné sa stáva aj sušenie bielizne. Ak sušiak rozložíte v tesnej blízkosti odvlhčovača, všetka para putuje priamo do neho. Vyfukovaný vzduch rozprúdi vodnú paru a tá sa na podchladenom rebrovaní zmení na sneh, ktorý sa v cykloch odtápa do nádoby.

Sencor SDH 3020WH

Schnutie je mimoriadne rýchle a ak nazriete na vlhkomer na stole, ani si len nepovšimnete že by vlhkosť vzduchu narastala. Výkon tohto modelu je skutočne na mieste. Nám slúži v podkrovnom ateliéri na ploche 120 m2 a nikdy sme nemali pocit, že by sme od neho potrebovali viac práce.

Vyskúšali sme si aj vysúšanie dielni v suteréne. Odvlhčovač však nie je uspôsobený na to, aby pracoval v prašnom prostredí, kde raz opiľujete dosky a inokedy zasa brúsite starý nábytok. Odvlhčovať možno v čase mimo práce, v zábere však musí ísť odvlhčovač pod fóliový kryt.

Sencor SDH 3020WH

Do budúcna plánujeme test i v chalupárskom prostredí – v 120-ročnej drevenici so všetkými jej historickými dedičstvami. Práve na chalupách majú šancu odvlhčovače predviesť ako dokážu bojovať proti vlhkému povetriu, hubám v drevených trámoch a murive. A aj suché drevo odoláva červotočom s väčšou verbou.

Sencor SDH 3020WH (253,00€) je odvlhčovač, ktorý vám ukáže priamo pred očami ako sa vlhký vzduch mení na ľad a následne na vodu v zásobníku. S výkonom ktorý pokryje veľký otvorený interiér je iba na vás, aby ste sa postarali o neprerušené odvádzanie vody namiesto vylievania zabudovaného zásobníka. Ak vás v minulosti sklamali podstavce s tabletami či malé, priam hračkové odvlhčovače, tento model vás presvedčí o tom, že ide o super výbavu na zimnú sezónu. Do otvoreného prostredia, kde stráži nie jedinú miestnosť, ale celé poschodie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár