Je to dobrodružstvo, pri ktorom až tak úplne netušíte, do čoho sa púšťate. Zbalíte zo zásuviek všetky nože do škatule, vynesiete ich na pôjd a na kuchynskú linku vyložíte nový blok s výbavou na krájanie, rezanie, brúsenie a strihanie.

Hoci ste v kuchyni privyknutí na celý tucet viac či menej špecializovaných nožov, predsa len dúfate že najbližší polrok nebude skúškou vašej trpezlivosti. Aká je sada nožov KitchenAid KKFMA07OB pre všedný deň i sviatok? Zoznamujeme sa s ňou pri každodennom varení.

Vždy na očiach

Ak ste zvyknutí na diskrétne ukladanie nožov do priečinkov v zásuvke, s blokom na pracovnej doske vás čaká prudká zmena návykov. Zrazu je všetko inak. Nože sú stále na očiach, v nastrojenej pohotovosti, s okamžitým prehľadom toho, či sú všetky na svojom mieste.

Chvíľku vám trvá, kým pre ne nájdete správne miesto. Rozhliadate sa po dvojici kuchynských liniek, obzeráte pracovný stôl, premiestňujete blok z miesta na miesto. Až dovtedy, kým nie ste presvedčení o tom, že je práve tam, kde patrí.

Nové návyky sa dostávajú pod kožu rýchlejšie, ako ste čakali. Siahate po nožoch bez rozmýšľania. Každý z nich putuje po opláchnutí či umytí na svoje miesto. Akosi prijmete fakt, že nože na pracovnej doske nie sú o nič vyzývavejšie ako v zásuvke.

Blok pevný a stabilný

Veľmi sa nám páči, akým spôsobom sa dizajnéri postavili k návrhu bloku. Nie je to ľahká zosadenka z latiek, ktorá sa prevráti pri každom nešikovnom pohybe alebo manévri. Blok samotný váži 3,6 kilogramu a svojim spôsobom predvádza to, čo poznáme zo sveta spotrebičov značky KitchenAid.

Vonkajší plášť je z liateho kovu s hrubým, lakovaným náterom. Drevené priečinky sú iba zasunuté dnu, zaistené na mieste nerezovým límcom. Zostava je pevná a natoľko stabilná, že i keď ju zámerne nakloníte do strán, nízko položené ťažisko ju ťahá späť, do parkovacej polohy.

S výnimkou dreveného roštu všetko prirodzene odoláva prachu, stále máte na očiach kus pekného, slušivého dizajnu, ktorý dokáže povzbudiť náladu. Ako pekne vyzerá táto zostava nožov na obrázkoch, tak ju zažívate aj v skutočnosti. Nie je to žiadna nastrojená pozlátka, ktorá stratí šmrnc v priebehu niekoľkých týždňov.

Prvá zmena sa ohlási sama

Ak máte oddelenú kuchyňu a jedáleň, prirýchlo sa stane, že nôž na chlieb a pečivo poputuje z kuchynského bloku na iné miesto. Členovia našej domácnosti radi oddychujú pri uvoľnenej atmosfére raňajok. Pripravovať chlebíčky a sendviče v kuchyni pre servírovanie „na hotovku“ by bolo nepríjemným vykĺznutím z koloritu.

Nôž na pečivo dostal nové parkovacie miesto v zásuvke pečivového bloku. Práve to je to magické miesto, kde pri krájaní odletujú omrvinky z krehkého pečiva a chleba – do nízkej zásuvky pod dierovaným roštom.

Ak vždy pomyslíte na vtáčky, pre ktoré sa táto dobrota zbiera deň po dni, je to radosť, ktorá vás naladí pre nový, produktívny deň.

S nožom na pečivo sa preto dôverne zoznámi každý – bez ohľadu na  to či zaskočí do kuchyne čosi uvariť alebo nie. Vezmete ho do rúk a ihneď viete, že vám má čo povedať a ukázať.

Nože pevné a robustné

Tak ako predvádza robustnosť vyhotovenia blok na nože, rovnaké tóny čítate aj z vyhotovenia jednotlivých nožov. Zabudnite na tenké, pružné čepele. Vzdajte sa pomyslenia na duté, plastové rúčky. Upriamte pozornosť na kovový driek, masívne nity a začínate sa dostávať do obrazu. Pohybujeme sa v profesionálnom, kuchárskom segmente.

Krájanie pečiva vám okamžite ukáže, že nôž je svojou váhou dravý k práci a žiada ruku, ktorá ho bude schopná viesť do rezu. V zápästí pocítite jeho váhu, chladné črienky stavajú do pozornosti vašu dlaň a očami sledujete ako vám to spoločne ide.

Možno vám zopár dní potrvá, kým sa s nožom na pečivo skamarátite. Má jednostranný, zúbkový výbrus, ktorý žiada pevné vedenie. Ak nôž vyhráva nad vami, rezy idú došikma – vľavo. Ak s ním nájdete spoločnú reč, všetky rezy sú kolmo.

Páči sa nám, že hoci má nôž v chrbte hrúbku takmer dva milimetre, jeho rezivosť je mimoriadne dravá. Rýchlo sme si privykli používať pri práci jeho plnú, 204-milimetrovú dĺžku.

Tri nože do kuchyne

Pre prípravu surovín, porciovanie a kuchynské počiny ponúka súprava trojicu nožov: 204-milimetrový kuchynský univerzál, 90-milimetrový nôž na čistenie zeleniny a 140-milimetrový nôž s pílkovým výbrusom pre všestranné použitie.

Ak si poviete, že s trojicou nožov musíte zvládnuť všetko, znamená to že opäť budete zbierať nové návyky. Po vzore profesionálnych kuchárov vás čaká používanie veľkého, univerzálneho noža na viac ako 70 percent úkonov.

Krájate ním na pracovnom stole, krájate ním na veľkom lopári, priberáte ho aj k menšej krájacej doske.Hoci sa dá privyknúť na 240 gramov jeho váhy, predsa len sú dni, a situácie, kedy by ste chceli vziať do rúk i čosi ľahšie, obratnejšie, s jemnejším profilom.

Určite by sme radi do budúcna využili voľné pozície v bloku a pridali dnu plátkovací nôž Kitchenaid KKFTR8SLWM.

Malý nožík na čistenie zeleniny si nás získal svojou všestrannosťou a manévrovateľnosťou. Priberie sa ku každej drobnejšej práci, niet sústo s ktorým by sa nepokonal.

Nezáleží na tom, či otvárate malý kotúč plesňového syra, alebo so slávou odhaľujete prekrásnu mozaiku sušenej klobásky. Poradí si so všetkým.

Skôr či neskôr prídete i na prednosti noža s pílkovým výbrusom. Zdolá všetko čo je buď mimoriadne jemné, alebo nečakane pevné a tvrdé.

Raz ním režete, inokedy pílite, vždy s rovnakou istotou v ruke. Páči sa nám, že ho vo fabrike zakomponovali do tejto sady.

Mimoriadne trvácne

Čepele nožov sú vyhotovené z oceli 1.4116, ktorá je vychýreným materiálom pre chirurgické ale i kuchynské nože. Nehrdzavie, má mimoriadne jemné zrno a dokáže udržať po dlhú dobu brit ostria bez opotrebovania. A čo je najdôležitejšie, táto oceľ mimoriadne dobre odoláva vyštrbovaniu.

Všimli sme si aj my, že brúsenie je viac vecou príležitosti ako pravidelnej rutiny. Ak krájate na drevených povrchoch a nože ste zvyknutí umývať ručne, i po troch mesiacoch každodenného používania budú ostria dokonale fit. A to môžeme potvrdiť z domácnosti, kde sa v jedálni odsedia každé raňajky, obedy a večere.

Rukoväte sú z odolného kompozitu Mikarta, s pevným nitovaním na fulltangovú rukoväť s mocným, čelným rozšírením. Na dotyk chladné, v mokrých rukách prekvapivo nešmýkavé. Pocit teplého dreva si s nimi neužijete, na druhej strane si však nevieme predstaviť, že by sa nejakým spôsobom mohli časom unaviť alebo opotrebovať.

Nože sú vyrobené tak mocne, že ich životnosť možno v intenzívnej prevádzke domácnosti počítať na celé desaťročia. Nie je tu nič čo by zvetralo, odpadlo, uvoľnilo sa.

Brúsenie s dobrou taktikou

Vysoké čepele s rovným výbrusom a nízkou fazetkou udržiavame fit s diamantovou ocieľkou, ktorá je súčasťou tejto sady. Má oválny priemer, strednú zrnitosť a môžeme povedať že má veľmi slušný úber. Ak viete, ako sa s ocieľkou zaobchádza, postačí zopár uvážených ťahov a brit ostria je v tej najlepšej kondícii.

Pri pohľade cez drobnohľad okamžite pochopíte, že stratégia rezu spočíva vo vytvorení jemnej mikropílky, ktorú dokáže jemné zrno ocele výborne prijať. Namiesto toho, aby ste vytvorili súvislú, ostrú líniu, vznikne akási mikroskopická pílka s množstvom nábehových bodov.

I preto čepele nestrácajú svoju ostrosť ani vtedy, ak im dávate skutočne zabrať. Zaobľovanie prichádza naozaj pomaly. Nože so zúbkami sme doposiaľ ostriť nemuseli a máme pocit, že v domácich podmienkach to bez špecializovanej výbavy ani nejde.

K nožu na pečivo treba okrúhly, diamantový pilník, pílkový nôž žiada brúsny kameň a skúsenú ruku odborníka.

Nožnice sú naozaj top

Ak máte v krvi krájanie s novými nožmi a ich intuitívnu údržbu, skôr či neskôr príde aj na nožnice. Nie sú to staromódne nožnice na hydinu, ktoré možno využiť iba k tomuto účelu.

Majú geometriu, ktorá vychádza z nožníc na plech. Malými zúbkami sa zachytia o materiál a hladkým ostrím už strihajú akýkoľvek materiál.

Nastrihať na porcie pečené kurča, kačku alebo hus nie je žiadnou výzvou a rýchlo sme prišli na to, že nožnice berieme do rúk i pri otváraní tetrabrikov, kartónov a rôznych obalov v ktorých prichádzajú suroviny z obchodu.

Umývanie je vďaka dômyselnému rozoberaniu na dve časti hračkou. Nožnice sú jediným kusom výbavy, ktoré z času na čas putujú aj do umývačky riadu. Určené sú však výhradne pre pravákov, verziu pre ľavú ruku sme v ponuke nenašli.

KitchenAid KKFMA07OB (599,00€) je výborne vyladená súprava nožov, ktoré ocenia hlavne tí, čo žijú v domácnosti kde sa všetky raňajky, obedy a večere vybavia vo vlastnej réžii – v kuchyni i jedálni. Ide o pevné nože profesionálnej kvality z vynikajúcej ocele, ktorá dobre drží brit ostria i v skutočnom zábere. Páčia sa nám rukoväte z kompozitu, ako aj továrenské spracovanie. Ak do budúcna rozšírime sortiment o jeden či dva ďalšie nože, bude to dokonalá súprava pre každú príležitosť – od grilovačky, cez zakáľačku až po vianočné vypekanie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár