NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Pripravte vtáčie búdky na sezónu

Ak ste v minulých rokoch zavesili vtáčie búdky do dvora, neznamená to že budú slúžiť až do rozpadnutia bez vašej pomoci. Každý rok, pred hniezdnou sezónou by ste k nim mali vykročiť, aby ste...

Ako chutí káva z púpavy?

Je v tom kus rozmaru, zvedavosti a dobrodružstva zároveň.  Nakopete na podhorskej lúke púpavové korene, vyperiete ich v horskej bystrine a upražíte na rozpálených uhlíkoch, aby ste si mohli vychutnať šálku nezvyčajnej kávy. Hoci to...

Čili papričkám sa v hrantíkoch páči. Tieto sa nám osvedčili.

V minulom roku sme vykonali balkónový pokus, počas ktorého sme testovali vhodnosť čili papričiek pre pestovanie v hrantíkoch na balkóne. Súčasťou pokusu bolo aj testovanie sortimentu odrôd. Nie každá z nich sa pre tento spôsob pestovania...

Živý vianočný stromček vydrží vo vedre až do Veľkej noci

Živý vianočný stromček je ako rezaný kvet. Ak ho nebudete mučiť stojanom a osadíte ho do vedra plného vody, bude vám robiť radosť až do neskorej jari. Odhoďte starý stojan a spravte to tento...

Gloxínie treba z času na čas presadiť

Tešia nás záplavou veľkých kvetov, po niekoľkých rokoch im však zvyčajne dôjde dych. Hoci gloxínie nasadzujú kvety, plného rozpuku sa z nich dočká iba polovička či tretina. Niektoré zaschnú, iné odumrú. Na vine nie...

Najlepšie tekvicové recepty, o ktorých ste (možno) nikdy nepočuli

Majú desiatky rôznych tvarov a farieb. Keď ich však prekrojíte, vo vnútri vás čaká vždy to isté. Sýtooranžová dužina, s príjemnou sladkastou vôňou. Nie vždy však musí končiť v krémovej polievke. Ak ste v záhradke...

Najmenšiu šalátovú záhradku môžete mať aj vy

Je to čerstvá zelenina bez práce. Bez toho, aby ste sa starali o polievanie, okopávanie alebo trhanie buriny, budete si užívať sladkú úrodu krehkých lístočkov. Ak ste to doposiaľ neskúšali, určite si túto šancu...

Odkvitli vám letničky? Zeminu môžete použiť i o rok.

Ľahká záhradkárska zemina z hrantov a kvetináčov nemusí po sezóne skončiť na komposte. Môžete ju osviežiť tak, aby sa opäť vyrovnala novej, z čerstvo otvoreného vreca. Je to každoročný rituál. Kvety v nádobách po sezóne...

Ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici?

V teplej pivnici zelenina dlho nevydrží. Stratí svoju sviežosť, z krehkej sa zmení na gumovú a aj jej chuť je zo dňa na deň horšia. Ak ju však udržíte pri živote, bude ako čerstvo...

Namnožte si rozmarín, tymián a šalviu

Byliniek nie je nikdy dosť. A platí to aj pre tie, ktoré netreba každý rok vysievať nanovo. Ak ste si pri varení a grilovaní zamilovali rozmarín, tymián a šalviu, teraz prišiel najvhodnejší čas na...