Nasadíte si okuliare a zdá sa vám, akoby ste vystúpili spoza zahmlenej opony. Krajina ožíva v pestrých farbách a v intenzívnom kontraste odhaľuje detaily, ktoré ste doteraz prehliadali v ruchu štruktúr a reliéfov.

Ak ste doposiaľ v prírode brali okuliare iba ako ochranu očí pred slnkom a únavou, mali by ste spozornieť. Vďaka novým optickým technológiám môžete vidieť svet naplno. Pestrý, detailný a bez tajomstiev.

Už niekoľko mesiacov sa zoznamujeme na potulkách krajom s okuliarmi Wiley X Helix so zorníkmi Captivate Polarised Green Mirror, ktoré nám odhalili prírodu v živej, pútavej podobe. A nielen ju.

Farby na steroidoch

Žiarivá zeleň vegetácie, živá iskra žltých kvetov, jasná červeň plechových striech a tlmené odtiene modrej oblohy. Od prvého momentu máte pocit, akoby ste vyvolávali obrázky na farebné pohľadnice. Obzeráte sa okolo seba a neviete sa nabažiť tej pestrofarebnej sviežosti.

Krajina okolo vás je razom akási nová, umytá dažďom, čerstvo vymaľovaná. Bez ohľadu na to či je jasný slnečný deň, alebo sa slnko schováva za oblak. Nie je to však iba pocit, alebo náhoda. Za všetkým hľadajte optickú technológiu Captivate, ktorá pracuje s odtieňmi farieb.

Medeno-oranžový farebný filter so zelenou reflexnou vrstvou upravuje farebné spektrum, ktoré cez zorníky prechádza do očí. Navrhnutý je tak, aby zablokoval tie fragmenty, pri ktorých zmyslové bunky oka nejasne reagujú na červenú, zelenú a modrú zložku svetla. Výsledkom je nespojité spektrum s výraznejším odstupom odtieňov.

Nie je to ako pri tradičných slnečných okuliaroch, kde oranžový filter oteplí farby a zvýrazní zelené a červené spektrum. Technológia sa tak trocha ponáša na tú, ktorá umožňuje farboslepým rozoznávať odtiene, ktoré ich oko bez špeciálnych okuliarov nerozlíši.

Hoci ubehli mesiace od prvého pohľadu cez nové okuliare, stále sa nevieme vynadívať na intenzívnu farebnosť sveta. Zložíte okuliare z očí a zdá sa vám, že svet je zrazu zastretý šedivým závojom. Kým sila tohto efektu vrcholí v poludňajší čas jasných dní, mocne ho vnímate i pod mrakom a tlmenom jase rán a večerov.

Niekedy sa však stáva, že kmene stromov, obnažená zem a lesná hrabanka majú ružovkastý nádych. Je to jediná odchýlka od skutočných farieb, ktorá vás z času na čas prekvapí. Zaujímavé je, ako silno vidno cez okuliare reflexnú oranžovú farbu. Ak sa zúčastňujete spoločných poľovačiek, viete o čom je reč.

V odleskoch aj pod hladinou

Tam kde vidíte skaly, rastliny a ryby pod vodnou hladinou, ostatní sledujú iba odlesky oblohy. Uvedomíte si to až vo chvíli, keď nakloníte hlavu a polarizačné línie okuliarov zmenia svoj smer. Nedeje sa to však len na vodných plochách a oblokoch.

Vidíte, ako okuliare stierajú odlesky z listov vegetácie. Oslepujúce odlesky miznú i z obnažených a mokrých skál. Pri hojdavom kroku sa vám ohlási každá plechová strecha, ktorú by ste v tehlových tónoch nerozoznali z diaľky od škridlovej. Leskne sa, tmavne, leskne sa, tmavne – pri každom kroku.

Určite ste sa už stretli s inými polarizačnými okuliarmi a viete čo dokážu. Čím viac svetla je rozptýleného v krajine, tým viac odleskov odfiltrujete preč. Odolávajú iba kovové plochy, na ktoré polarizačná optika neplatí.

Ak radi splavujete rieky, chytáte ryby, alebo často kráčate po horských lúkach ktoré sa jagajú v rannej rose až do neskorého dopoludnia, budete mať veľký úžitok z toho, čo vďaka polarizácii uvidíte naviac.

Utlmia lúče slnka

Hoci by sa zdalo že svetlé, oranžové zorníky neutlmia slnečný jas tak mocne ako dymové, sivé či tmavohnedé, predsa len by ste mali vedieť že to nebude pravda. V tomto prípade sú navrhnuté tak, aby cez ne prechádzalo vo viditeľnom spektre iba 12 percent svetla. Ani za najjasnejších dní a na snehovej pokrývke sa nemusíte báť toho, že prílišné oslnenie oči unaví.

Počítajte aj s filtráciou UV žiarenia a modrého HEV spektra, čo je dôležité pre zachovanie zdravého zraku. Čím viac času trávite v teréne na otvorenom priestranstve, tým viac dostávajú oči zabrať. Tieto okuliare plnia úlohu ochranného filtra, aby ste si čo najdlhšie uchovali s pribúdajúcim vekom jemnocit oka.

Aj keď sme si spočiatku mysleli že ide o okuliare, ktorým najväčšmi svedčí viac sezóna jari a jesene, dnes sme už presvedčení o tom, že to nie je pravda. Odporúčame ich pre celoročné použitie, silných lúčov slnka sa určite nemusíte báť.

Kontrast odhaľuje detaily

Nedokážeme posúdiť, vďaka čomu je obraz vo výhľade taký kontrastný. Možno pomáha tlmenie svetla, možno polarizácia, možno farebný posun. Isté však je, že bez akejkoľvek dioptrickej korekcie vnímate ostrejšie a kontrastnejšie prekreslenie okolia.

Štruktúry a reliéfy naberajú hĺbku. Kontúry v silnom protisvetle získavajú jasné obrysy. A aj koruny stromov, steblá tráv a nepriechodné zhluky krovín majú zrazu intenzívnu hĺbku a členitosť, ktorú bez okuliarov priveľmi nevnímate.

Je to podobné ako keď siahnete po ďalekohľade a sledujete cez neho objekty v hĺbke ostrosti. Odlišujú sa bohatstvom detailov od tých, ktoré sú v popredí alebo pozadí, s pribúdajúcim rozmazaním. My to vnímame ako hlbší zážitok z toho čo na potulkách vidíme.

Športovci, bežci a cyklisti to zasa ocenia pri rýchlom pohybe v teréne. Namiesto toho aby podvedomie hádalo k čomu sa blížite, v plastickej hĺbke to jasne vnímate s akýmsi predstihom. Ťažko o tom písať, ak ste to nevideli na vlastné oči.

Čisté a odolné

Ak už si dal výrobca záležať na tom, aby boli zorníky atraktívne po optickej stránke, nezabudol ani na praktickú stránku veci. Húževnatý materiál ktorý znesie hrubšie zaobchádzanie, tvrdený povlak ktorý zabraňuje škrabancom a mimoriadne hladký – olejový – povrch, ktorý odpudzuje kvapky vody.

Naďalej sa budete v daždi pozerať cez stekajúce línie a v hustom opare sa nevyhnete tomu, že sa bude vlhkosť kondenzovať na zorníkoch. Voda však odstupuje, steká, nevytvára povlaky ktoré by deformovali výhľad. Keď nepohoda pominie, do pár minút ste zasa v ostrom videní.

Máme pocit, že nechýba ani antireflexná vrstva. Kým v minulosti sme sa často stretávali s tým, že pri vstupe do tmavšej časti terénu sme na sklách videli odraz krajiny za sebou, v tomto prípade je všetko príjemne tlmené. Povlakovanie bude teda aj na čelnej, ale i zadnej strane zorníkov.

Pridajte k tomu húževnatý materiál celého rámu okuliarov, spoľahlivé pánty, prídavné stranice pre dodatočnú fyzickú ochranu očí, tvrdé transportné puzdro a šnúru pre zaistenie okuliarov na krku – viete že už žiadne príslušenstvo naviac nepotrebujete.

Po každom výjazde prepláchnete okuliare pod tečúcou vodou a po vyschnutí sú opäť ako nové.

Kompaktný rám, menšie obrúčky

Dizajn rámu sa odkláňa od cyklistického, športového typu a približuje sa skôr k spoločenskému vzhľadu. Kompaktný formát  VX Helix s menšími obrúčkami vám sadne ak máte menšiu alebo stredne veľkú hlavu s tým, že je iba na vás ako hlboko si na nose okuliare usadíte.

Kým pri voľnejšom položení vnímate okolie i za hranicou zorníkov v plnom jase a prirodzenosti, pri hlbšom položení vidíte svet výhradne cez optický filter. Má to čosi do seba, ak chcete univerzálne okuliare do prírody i spoločnosti.

Nič vám neunikne ani na okraji periférneho videnia. Mimika vašej tváre a pohyb očí sa stanú pre ostatných viditeľné a jasné, bez bariéry odcudzenia. Neukrývate sa za nepriehľadným štítom so svojimi reakciami. Ak to máte radi, potom sa toho držte.

Okuliare Wiley X Helix so zorníkmi Captivate Polarised Green Mirror AC6HLX07 (195,00 €) nás presvedčili o tom, že ide o modernú optiku, ktorá je priam vyladená pre potulky prírodou. Zvyšuje vašu pozornosť, prehlbuje zážitky a chráni oči v maximálnej, možnej miere. Určite ich považujeme za pokročilú technológiu videnia, ktorú si zamilujete na prvé vyskúšanie. Bez okuliarov to už potom nikdy nie je ono.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár