Rýchlovarná kanvica, hriankovač ale aj ručný šľahač. Hoci ich v kuchyniach používame dlhé desaťročia, na svojej podstate nič nezmenili. Neustále však podliehajú zmenám, ktoré ovplyvňujú ich vzhľad a konštrukciu.

Čo všetko vás čaká, ak sa vydáte do špecializovanej predajne, aby ste starých, unavených pomocníkov vymenili za novšie, sviežejšie verzie? Za každým spotrebičom očakávajte novátorský prístup, ktorý sa vás snaží presvedčiť o tom, že modernizácia dáva zmysel.

Všetky farby dúhy

Biela patrí nemocniciam, čierna domom smútku a šedá s antikorom nech ovládne kancelárie. Kuchynské spotrebiče vyrazili na dráhu pestrých pastelov, ktorých cieľom je rozveseliť každú kuchyňu a jedáleň.

Keďže mnohé z nich parkujú na očiach, akosi sa očakáva, že pomôžu formovať charakter prostredia. Nejde iba o to, že ak kupujete kuchynský robot, môžete si vybrať jeden z deviatich farebných odtieňov, aby vám ladil s výzdobou domácnosti.

Ak zostanete u rovnakej značky, rovnaká paleta sa ženie cez kuchynské váhy, ponorné mixéry, hriankovače až po rýchlovarné kanvice. Je iba na vás, či ich budete ladiť v harmónii alebo kontraste. Sencor má v pasteloch úplne jasno a ak máte pocit, že vám čosi ušlo, neprehliadnite ich pastelový web.

Retro stále v kurze

Generačná obmena v domácnostiach a otvorenie svetových trhov priam inšpirujú dizajnérov v tom, aby pri návrhoch siahli k prvkom, ktoré majú svoj pôvod v päťdesiatych, šesťdesiatych či sedemdesiatych rokoch, pričom neraz kladú intenzívne akcenty na rôzne kúty sveta.

Nejde iba o oblé kontúry, štruktúrované povrchy, lesklé lemovania a ručičkové indikátory. Cení sa klasický, históriou odskúšaný vzhľad, ktorý dokáže pritiahnuť pozornosť. Pretože nielen farby, ale aj dizajnové spracovanie určujú, ako sa budete cítiť pri jedálenskom stole či v kuchyni.

Ak sa v našich končinách vraví o retrodizajne, za všetkým hľadajte hlavne anglických výrobcov, akými je napr. Russell Hobbs. Rovnaký prístup však cítiť i pri audiotechnike. Kým mládež miluje blikajúci, futuristický zjav, mnohým padne viac do pozornosti zaoblená klasika. Poznáte gramorádio STT 019U od Sencoru?

Viac kovu, kvalitnejšie plasty

Ak zodvihnete zrak z najlacnejších modelov na trhu, pri každej značke pocítite, že váha spotrebičov narastá. Za všetkým hľadajte viac kovu v mechanických súčastiach a kvalitnejšie, hrubšie plasty tvoriace plášť.

Nejde iba o to, aby spotrebiče lepšie vyzerali. Ak majú zotrvať v domácnostiach dlhšie, je potrebné aby boli kvalitnejšie. A s tým súvisí aj ich konštrukčná známka. Čína sa stala svetovou výrobnou veľmocou a svoje výrobné linky a technológie tam premiestnili mnohí poprední výrobcovia spotrebičov. Podobné je to s Kóreou.

Tak ako narastá kvalita lacných, neznačkových pomocníkov do kuchyne, silné napredovanie vidno aj v značkových. Dnes už vás nik neutiahne na dobré meno, všetko chcete cítiť aj v rukách. A ak príde na záruky, padne vhod ak počujete že na pekný kuchynský robot Sencor STM 6357GG dostanete až 6-ročnú garanciu.

Senzory a múdre čipy

Hriankovač ktorý motorčekom ukáže prepečenie hrianky na želanie, rýchlovarná kanvica ktorá nečaká na prudký, búrlivý var a elektrický hrniec, ktorý vďaka senzoru vždy vie, kedy je potrebné ukončiť varenie ryže. Každý zo spotrebičov sa stáva vďaka senzorom a čipom múdrejší, bez ohľadu na jeho jednoduchosť.

Pribúdajú tlačidlá, displeje a farebné podsvietenia, časovače a termostaty nájdete tam, kde nikdy neboli. Za všetkým hľadajte snahu o úsporu energie, času a osobného dohľadu, ktorý je potrebný pri príprave surovín a varení.

Na prvý pohľad rozoznáte kto modernizáciu zvládol a kto nie. Len veľké displeje a tlačidlá sa nestanú po čase obmedzujúcimi. Dobre spracovaný spotrebič nežiada aby ste čítali jeho návod. Všetko musia prezradiť symboly a intuitívne ovládače. Rýchlovarná kanvica Sencor SWK 1590SS dohliadne nielen na teplotu vody, ale aj na lúhovanie čaju.

Všetko pod kontrolou

V posledných rokoch sa zdá, že kuchyňa bez sporáka, elektrickej rúry či varného panela nemusí byť fikciou. Ba môže sa stať, že sa z nej nadobro vytratí i kuchynská linka. Nové druhy elektrických hrncov a spotrebičov sú priam navrhnuté tak, aby v jedinej nádobe pripravili kompletné jedlo bez toho, aby ste museli siahnuť na varešku či kastról.

Spodný a vrchný sálavý ohrev, prúd horúceho vzduchu, otočné nádoby či rotujúce miešadlá – všetky sa snažia priniesť do kuchýň revolúciu vo varení. Nasypete do nich pripravené suroviny, kliknete na gombičku a čakáte kým je jedlo hotové.

Gratinované zemiaky, guláš či krémová polievka, grilované kuracie kúsky s pečenými zemiakmi alebo ryžová kaša – to všetko vznikne bez polotovarov a postávania pri sporáku. Videli ste už elektrický hrniec Sencor SPR 4000BK. Ten varí dokonca aj v tlaku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár