Je to problém nejedného staršieho domu, chalupy či podnájmu. Kým väčšina radiátorov funguje vo vykurovacej sezóne bez chybičky, nájde sa i taký, čo nestíha držať tempo s ostatnými. V miestnosti je chladno, odvzdušnenie a otáčanie ventilom nepomáha.

Dá sa to vyriešiť bez kúrenára, ktorý prichádza s nákladným plánom na modernizáciu? Zoznamujeme sa s úsporným pomocníkom Radiator Booster, ktorý rozdýcha radiátor bez toho, aby mu musel pomáhať výhrevnou špirálou.

Pripravený za minútku

Rozbalíte škatuľu, položíte nového pomocníka na radiátor a napájací adaptér zasuniete do zásuvky. Od tejto chvíle je systém v plnej, samočinnej prevádzke. Vždy, keď začne z radiátora stúpať zohriaty vzduch, spustí sa tichý ventilátor, ktorý ho ženie do miestnosti.

Razom cítite, ako sa tepelný komfort mení. Chladný vzduch sa mieša s teplejším, príjemné teplo preniká do stredu miestnosti a po chvíli dorazí aj do chladných kútov a k nohám. Je to práca drobnej vzduchotechniky, ktorá pomáha dostať teplo do každého obytného kúta.

Páči sa nám, že netreba riešiť žiadne montážne konzoly či upevňovacie prvky. Booster si rozumie takmer s každým radiátorom – rebrovaným i krytým mriežkou. Jediné čo vyžaduje je elektrická zásuvka. Prenesiete ho z miestnosti do miestnosti, pribalíte si ho k batožine na chatu, je úplne nezávislý na mieste použitia.

Jednoduchá konštrukcia

Turbo Booster má podobu plastového, 57-centimetrového žľabu, ktorý dosadá na vrchnú stranu radiátora. Čím bližšie ho dostanete k prívodu horúcej vody a ku stene, tým väčší výkon dokáže podať. Určite však nepatrí na elektrické a olejové radiátory, ktoré by svojou vysokou teplotou plast poškodili.

Zradili nás aj úsporné hliníkové radiátory, ktoré majú na vrchnej strane zaoblený profil pre odklonenie stúpajúceho vzduchu. Čím obyčajnejší radiátor je, tým lepšie naň nová ventilácia sadne.

Žľab je z jednej strany úplne uzavretý, na druhej je ventilátor s elektronikou a otočným deflektorom. Práve z neho prúdi do miestnosti prúd teplého vzduchu. Neexistuje pravá a ľavá verzia – všetko vyriešite pootočením deflektora.

Páči sa nám tichý, cez deň sotva počuteľný zvuk ventilátora, ktorý iba s príchodom noci nadobúda podobu monotónneho, jemného bzukotu. Umiestnenie v spálni tak nie je žiadnym problémom.

I preto sme si zvykli z času na čas nazrieť na svetelný indikátor, ktorý presne prezrádza čo Turbo Booster v konkrétnej chvíli robí. Červená značí vyčkávanie, zelená prevádzku, blikajúca zelená zasa pracovnú pauzu.

Príjemne nízka spotreba

Turbo Booster nie je typický spotrebič, ktorého prevádzka sa prejaví na účtoch za spotrebovanú energiu. Úsporná elektronika spúšťa malý ventilátor iba vtedy, ak sa vzduch nad radiátorom zohreje. S každým ochladením prúdenie vzduchu ustáva a opakuje sa pri každom novom rozkúrení, či vzopnutí termostatu ústredného kúrenia.

Keďže prevádzka je plne samočinná, nemusíte nič sledovať. My sme v pokojovej fáze namerali spotrebu vo výške 1,4 wattu, pri plne rozbehnutej ventilácii príkon nestúpol nad hranicu 3,3 wattu. Znamená to, že vo vykurovacej sezóne budete mesačné náklady na prevádzku počítač nie v celých eurách, ale v centoch. Rozdiel na účte za energie si ani len nepovšimnete.

Viac pohody, úspora paliva

Nárast tepelného komfortu v malej miestnosti so slabým výkonom radiátora je na nezaplatenie. Všetko sa však mení, ak Radiator Booster použijete v ďalších miestnostiach – tam kde všetko funguje ako má. Už po pár hodinách prevádzky máte pocit, že teplota v obytnom priestore stúpla nahor.

Ak zareagujete pootočením ventilov pre utlmenie kúrenia, alebo stiahnutím teploty centrálneho termostatu, začínate pracovať na úspore paliva pre kúrenie. Obzvlášť ak sa spoliehate na plyn, alebo automatický kotol na pelety či uhlie.

Aktívny obeh vzduchu môže priniesť značnú úsporu, všetko však závisí na konkrétnej domácnosti. Ventilácia nevyrába teplo navyše. Dokáže iba zvýšiť účinnosť odovzdávania tepla z radiátora do vzduchu a jeho dopravu do všetkých kútov miestnosti.

Ventilácia vás oberie o miesto na radiátore pre ukladanie zvlhčovačov, sušenie bielizne či ukladanie inej výbavy. Pravdou však je, že každý radiátor by mal byť po celú dobu prevádzky prázdny, aby svoje poslanie naplnil.

Detaily údržby odhalí čas

Radiator Booster z princípu nevyžaduje žiadnu údržbu. Ak sa v ňom nazbiera v rušnej domácnosti prach, ľahko ho vyčistíte vysávačom, alebo vyfúknete kompresorom preč. Jedinou zradou môže byť ventilátor samotný.

Len nepretržitá dlhodobá prevádzka môže prezradiť, či má životnosť dva, tri či päť rokov. Ak sa obloženie unaví a stane sa hlučným, nie je náročné vymeniť ho za nový, náhradný. Na štítku sme prečítali údaj o 12V, 0,12A napájaní, o dostupnosť teda nie je núdza.

Žľab je rozoberateľný, elektronika dostupná, napájanie je riešené cez konektor. Znamená to, že namiesto štandardnej zásuvky možno Radiator Booster použiť i s náhradnými spôsobmi napájania – z batérie, či solárneho panelu.

Radiator Booster (27,49€) je liekom pre slabý výkon radiátora, ale aj nástrojom pre dosiahnutie úspor pri vykurovaní. Aktívne odvádza zohriaty vzduch z radiátora do miestnosti a urýchľuje nasávanie chladného vzduchu medzi rebrá či platne vykurovacieho telesa. Páči sa nám jeho úsporná prevádzka, ale aj jednoduchosť použitia. Vezmete ho do izby v podnájme, na chalupu a hoci aj do kúpeľov, ak ste si z nich priniesli vlani nie najlepšie skúsenosti s komfortom na izbe.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Čím obyčajnejší radiátor je, tým lepšie na neho nová ventilácia sadne. Nie „na neho“, radiátor nie je živý, ale „naň“.

  2. Otázka znie
    Radiátor ma merač spotreby ked pridám k radiátoru ventilátor merač bude merať viac alebo rovnako ako ked tam ventilátor nebol dakujem za odpoved

    • Pri termostatickom ventile zostane množstvo odmeraného tepla rovnaké, pretože radiátor si bude držať stabilnú, nezmenenú teplotu. V skutočnosti však vďaka ventilátoru zo seba vydá viac tepla.

Pridaj komentár