Je to tá najprirodzenejšia cesta k šálke chutnej, voňavej kávy. Nasypete do zásobníka zrnká z obľúbenej pražiarne, kliknete na páčku vypínača a sledujete, ako sa do zásobníka sype rovnomerne zomletá zmes. Povetrie sa naplní vôňou a vy viete, že už o chvíľu ochutnáte dúšok povzbudzujúceho moku.

Mať v domácnosti mlynček na kávu, to je cesta ku koloritu ktorý vás naladí vždy na správnu, pôžitkársku náladu. Pozriete na neho a okamžite sa dostávate do pohody. Aký je KitchenAid Artisan 5KCG0702? Už pred rokom zaujal svoje miesto v našej jedálni, aby sme zistili či naozaj stojí za to.

Stavaný na večnosť

Už pri prvom kontakte si uvedomíte, že unikáte zo sveta jednoduchých, plastových spotrebičov ako sa len dá. Hoci ide iba o mlynček na kávu, okamžite vás prekvapí svojou veľkosťou a takmer 5-kilogramovou hmotnosťou. Telo je odliate z kovu, násypka a zberná nádoba sú zo skla, všetky funkčné prvky sú kovové.

Možno i preto mlynček sadne na pracovnú dosku tak mocne, že sa pri každodennom používaní po celé mesiace nepohne z miesta. Na gumových nožičkách zaujme svoju pozíciu a nech s ním robíte čokoľvek, máte pocit akoby ste ho ku skrinke či stolíku priskrutkovali.
Ak máte skúsenosti so spotrebičmi tejto značky, pravdepodobne viete o čom je reč.

Robustnosť je na prvom mieste, takže nie je nezvyčajné, ak sa spotrebiče dedia z generácie na generáciu. Náhradné diely sú dostupné aj pre domácu výmenu a materiály nestarnú, pretože všetko je navrhnuté s veľkou, pevnostnou rezervou.

Rovnaké pocity máme aj my z tohto mlynčeka. Nezdá sa, že by za rok používania čo i len kúsok stratil na svojej kondičke či vzhľade.

Šetrné drvenie káve neublíži

Mlecí mechanizmus nie je žiadnym experimentom, ale osvedčenou klasikou kaviarní. Zrnká kávy sú drvené pri prechode dvojicou oceľových diskov s priemerom 5,7 centimetra. Do mlecieho ústrojenstva vchádzajú cez veľké ozubenie, z ktorého postupne prechádzajú do drážok s nábehovou hranou.

Mlecí kameň nie je ostrý, s precíznou geometrickou presnosťou. Spolieha sa viac na drvenie zrna ako na jeho rezanie. Táto taktika však funguje výborne. Oba disky sú rovnobežné, takže drvenie je naozaj konzistentné. Ak rozsypete namletú kávu na biely filter a hľadáte variácie, drobnejších častíc nebude viac ako 5 percent z celkového, namletého objemu.

Páči sa nám rovnováha medzi rýchlosťou mletia a jeho šetrnosťou. Motor spraví iba 450 otáčok za minútu a bez potreby prevodovky poháňa priamo mlecie kamene so závitovkou. Teplo vznikajúce pri mletí sa absorbuje do obrovského objemu kovových súčastí, ani pri mletí plnej dávky nemáte pocit, že by sa káva počas mletia zohriala.

Hoci tento popis pôsobí ležérne, ba možno i troška ťarbavo, môžete počítať s tým, že mlynček je naozaj rýchly. Rýchlejší, ako by ste čakali.

Jemnosť na želanie

Či bude káva namletá na hrubo pre prekvapkávanie na filtri, alebo úplne jemne do páky kávovaru záleží iba na tom, ako si hrubosť mletia nastavíte. Ovládací prstenec má šestnásť odstupňovaných predvolieb, ktoré plne pokrývajú bežné rozsahy mletia. Zastaví na každej značke s číslom i na polceste medzi dvomi susediacimi.

Kalibráciu mletia spravil výrobca už vo fabrike, kedykoľvek si ju však môžete doma doladiť v závislosti na opotrebení diskov. Stačí vám k tomu jediný šesťhranný kľúč, vďaka ktorému a dostanete k jemnému nastavovaniu. Najjemnejšie mletie označíte pozíciou kde sa pri spustenom mlynčeku disky priblížia k sebe, zvyšok je už na prednastavenej gradácii.

S istotou môžeme povedať, že nech máte radi akúkoľvek hrúbku mletia, na tomto mlynčeku ju zaručene aj dosiahnete. Kúpa zrnkovej kávy z pražiarne nebude žiadnou frustráciou – práve naopak. Z rovnakého vrecúška si pripravíte kávu na viac spôsobov, a pre každý z nich si ju nameliete na mieru.

Rozumie aj svetlému praženiu

Tmavo pražené kávy obchodných zmesí sú prirodzene krehké. Keď vidíte, že na zrniečka pri pražení vystúpil lesklý povlak olejov, viete že ich umeliete aj v tom najobyčajnejšom, ručnom mlynčeku. Ak si však radi vychutnáte svetlo praženú kávu, mlynček musí na jej zomletie vynaložiť oveľa viac snahy a energie.

V tomto prípade si môžete byť istí, že zo svetlými kávami si tento model poradí znamenite. Tvoria takmer dve tretiny objemu, ktorý na tomto mlynčeku melieme. 185-wattový motor má dostatok pary na to, aby takúto kávu umlel rovnako kvalitne a svižne, ako tmavo pražené zrnká.

Páči sa nám, že netreba nič prestavovať, ani upravovať, odsledovať si musíte iba zostatok kávy, ktorý po každom cykle zostáva v mechanizme. Ak by sme chceli retenciu nejakým spôsobom zvážiť, dostali by sme sa máličko za hranicu pol gramu.

Údržba bez starostí

Mlynček je navrhnutý tak, aby nevyžadoval priebežnú údržbu. Výrobca sa skôr prikláňa ku generálkam. Os mlynčeka je uložená v ložisku, všetky miesta ktoré žiadajú mazanie sú od výroby preplnené mazivom práve tak, ako je tomu pri kuchynských robotoch tohto výrobcu.

Znamená to, že iba raz za čas odmontujete čelný kryt mlecích diskov, aby ste ich kefkou vyčistili. Nemajú na povrchu otvorené póry ako sivá liatina, takže vás nečaká zdĺhavé odmasťovanie. Všetko akoby bolo dohladka omieľané skôr, ako sa dostane do stroja.

Podobné je to s kalibráciou. Ak máte po rokoch pocit, že mlynček melie hrubšie ako by ste chceli, jednoducho absolvujete vyhľadanie nulového bodu pre priblíženie mlecích diskov. I keď zabudnete ako sa to robí a návod kdesi stratíte, veľmi rýchlo intuitívne prídete ako na to.

V predajnej sieti sa dajú nájsť mlecie kamene alternatívnych výrobcov, ktoré svojim priemerom a spôsobom upevnenia pasujú do tohto mlynčeka. Zostáva tu priestor na tuning, ak sa vám mlynček zapáčil nadovšetko, ale žiadate od neho mimoriadne precízne mletie pre baristické experimenty a ladenie chutí.

Sklená násypka a zásobník si vystačia s opláchnutím pod tečúcou vodou, troška údržby však žiada bezprostredné okolie mlynčeka. Nech ste akokoľvek opatrní, vždy sa čosi usype, čo treba pozmetať alebo odvysávať.

KitchenAid Artisan 5KCG0702 (239,00€) je výborne riešený mlynček na kávu, ktorý je skonštruovaný tak, aby vydržal v prevádzke domácnosti celé desaťročia. Má dobre zosúladené oceľové kamene pre rovnomerné mletie, nízke otočky motora a veľký objem kovovej masy, ktorá zabraňuje zahrievaniu kávy pri mletí. Pridajte k tomu sklené nádoby, jednoduchú držbu a pohodový servis – razom viete že ide o spoločníka, ktorý nesklame. Odporúčame všetkým pre pôžitok a príjemné chvíle pri kávičke.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár