Pri krátkych zimných potulkách krajom je varič šikovnejší ako ohnisko vystavané pre jediný účel. Ak treba navariť čaj alebo kávu a pripraviť horúce sústo pre načerpanie nových síl, neistý zásah do zasneženej krajiny je priveľkou ranou za krátku chvíľu komfortu.

Ak sa obzeráte po varičoch a hľadáte šikovné riešenie pre túto ročnú dobu, mali by ste vedieť čo od nich môžete očakávať. Každé z palív sa správa odlišne a aj variče majú svoje špecifické požiadavky. Ktorý osloví vás závisí iba na tom, v akom prostredí sa pohybujete a čo všetko potrebujete ohrievať.

Drievkač

Varič nosíte v batohu, palivo máte v prírode. Ak sa v zimných mesiacoch dostanete k šiškám a paličkám, na akomkoľvek stabilnom podklade rýchlo vytvoríte plameň na ktorom môžete ohrievať a variť. Dobrou správou je, že drevený materiál je v mraze suchý a priveľmi nedymí, takže môžete očakávať slušný výkon nielen na zovretie vody a ohrievanie konzerv, ale aj na skutočné varenie v ešuse z čerstvých surovín. Jedinou podmienkou je nájsť si pevný a rovný podklad, ktorý sa pod žiarou tepla nebude topiť.

Malé skladacie variče z plechových dielcov sú fajn, pretože sú najľahšie. Na kulinársku drobotinu sú bezchybné. Väčšie variče, ku ktorým patrí dúchadlo na batérie zaistia komfort plného ohniska, treba však počítať s tým, že sú predsa len o čosi väčšie a pre zimnú prevádzku potrebujú alkalické alebo lítiové batérie, aby ste sa na ne mohli spoľahnúť. Zinkovo-uhlíkové rýchlo strácajú v mraze dych a rovnaké je to s nabíjateľnými akumulátormi.

Veľkú službu môžete očakávať od varičov, ktoré sa spoliehajú na samoťah spalín. Splyňovací drievkač a samovar s komínom v zimných mesiacoch natoľko exceluje, že ťažko budete hľadať konkurenciu s vyšším výkonom. A ak k tomu pridáte varnú platničku s ktorou spravíte fínsku sviecu bez zručností a skúseností, máte kompletný prehľad o možnostiach. Nezaškodí, prelistovať si naše recenzie a zápisky z archívu:

Pevný lieh

Ľahučký varič a za hrsť palivových tabliet do jeho ohniska – to je stratégia na ktorej nič nesklame, ani neprekvapí. Postavíte varič na turistickú lavicu, drevený lopár, kmeň spadnutého stromu alebo peň a môžete sa prizerať plamienku, ktorý postupne naberá na sile. Hoci v zimných mesiacoch nikdy nemáte istotu, že sa voda dostane do búrlivého varu, vždy si viete uvariť kávu alebo čaj, zaliať hrnčekovú polievku, prebrať k životu dehydrované jedlo alebo si prihriať konzervu. V mrazoch to nie je varič v pravom slova zmysle, ale ohrievač ktorý dáte do pohybu i vtedy, ak sa vám tablety nešikovne vysypú do snehu, alebo ich prepotíte vo vrecku.

Najjednoduchšie variče sú iba akýmsi roštom s priestorom na tabletu a držiakom pre varnú nádobu, nájdete však i varné súpravy, pri ktorých vo varnej nádobke nesiete varič samotný i palivo. Každý kúsok závetria má v zime cenu zlata, značkové tablety od Esbitu sú bez starostí, pri lacnejších náhradkách budete odfukovať popol, aby sa plameň nedusil. Hoci je výrobcov takýchto varičov viac a neraz sa k takejto sade dostanete i s vojenskými balíčkami potravín, všetko akoby sa točilo okolo Esbitu. Najpopulárnejšie variče?

Palivový gél

Vezmete ktorýkoľvek z varičov na pevný lieh, pribalíte si k nemu 250-mililitrovú fľaštičku s palivovým gélom FireDragon, pridáte si do zostavy kovovú škatuľku od diaboliek a máte varnú súpravu, ktorá svojim výkonom pevný lieh predstihuje. Aj keď teplota klesne prudko nadol, budete mať istotu že vám voda zovrie. To je dôležité ak patríte medzi fanúšikov instantných cestovín a polievok, konzervových základov či praženíc – všetky potrebujú prejsť intenzívnym varom a s palivovým gélom sa vám to vždy podarí. Práve šírka škatuľky určí, aký veľký plameň bude a ak chcete kus výkonu, siahnuť môžete aj po tej zo zálesáckej čokolády Scho-ka-kola.

Výhodou je, že gél nikdy nezamŕza a možno ho spoľahlivo zapáliť aj pri nízkych teplotách. Vopcháte do neho zápalku, a tento malý kúsok drievka zaistí, že palivo sa rozhorí aj v najväčších mrazoch. Práve toto palivo dokáže vyžmýkať z varičov na pevný lieh výkon, ktorý by ste od nich nikdy nečakali. Je to akoby ste poskočili o triedu vyššie.

Tekutý lieh

Znie to ako lákavá idylka. Načapujete z fľaštičky lieh do horáku, zapálite ho a pustíte sa do varenia. Ak si túto procedúru po prvýkrát vyskúšate v mraze, zistíte že priveľmi záleží na tom, ako ste zruční a oboznámení s týmto spôsobom varenia. Ak sa lieh podchladí pod teplotu 15 °C, musíte ho chvíľu presviedčať, aby prijal plameň zo zápalky či zapaľovača. Na kresadlo ktoré v letných mesiacoch spoľahlivo funguje môžete zabudnúť. Preto je šikovné, ak si lieh načapujete do plochej fľašky, ktorú nosíte pod oblečením. Z teplého liehu sa ľahšie uvoľňujú výpary, ktoré sú pre horenie nevyhnutné. Lieh v batohu však nikdy nezamrzne a ohriať ho viete i dodatočne.

Samotný horák v chladnej zime nestačí, treba mu pomôcť reflexnou zástenou. Tá nie je iba vetrolamom pre závetrie, ale aj plochou od ktorej sa teplo dostáva k varnej nádobe. Popri jednoduchých varičoch sú v ponuke výrobcov kompletné varné sady pre zimnú prevádzku. Dostanete podstavec, závetrie, reflexnú plochu i nádoby. My máme skúsenosť s jediným modelom, ktorý sa hodí viac na ohrievanie ako na veľké varenie:

Plyn

Tak ako v domácnosti otočíte na sporáku gombíkom a jedinou iskrou vyčaríte plameň na varenie, s plynovým varičom je to v prírode rovnaké. Na kartušu s plynom pre zimnú prevádzku nasadíte horák, na neho postavíte varnú nádobu a môžete sa oddať vareniu s plným nasadením. Nič vás nezaskočí, nič vás neobmedzuje. Dosiahnete výkon ktorý je dostatočný na varenie i ohrievanie. Všetko závisí od výkonu horáka, ktorý výrobca presne udáva v kW.

Ponuka je síce široká, zorientujete sa však rýchlo. Prvou kategóriou sú samostatné horáky. Tie drobné nasadíte na kartušu a na ne postavíte hrnček, tie väčšie sedia trojnožkou pevne na zemi a kartuša je vedľa nich pripojená k hadičke. Akú nádobu si na varenie zvolíte je iba na vás. Vedzte však, že v Zebre alebo veľkom ešuse navaríte s dobrou reguláciou čo chcete. Variť budete na pni, udupanom snehu i na turistickej lavici.

Druhou kategóriou sú varné sady. Ku kartuši a horáku dostanete navyše varnú nádobu, do ktorej všetko zbalíte. Nemusíte nič párovať a ladiť, ak si sadu kúpite a vybalíte ju v kraji po prvý raz, môžete si byť istí že dosiahnete vytúžený cieľ. Jediná podmienka je, aby ste si našli miesto kde zasadnete.

Z iného súdka sú vyladené varné sady, pri ktorých dosiahnete vďaka izolácii nádoby, tepelnému výmenníku z plechu na jej dne a dômyselnému závetriu približne polovičnú spotrebu plynu. Namiesto 230-gramovej kartuši tak budete so sebou nosiť iba 100-gramovú. Nádoby nie sú voľne položené na horáku, ale možno ich uzamknúť bajonetom. Znamená to, že dokážete variť i za pochodu, alebo varič zavesiť na konár stromu. Ak chodíte do terénu často, je to investícia ktorá stojí za zváženie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár