Natankujete lieh do horáku biokrbu, oživíte ho plamienkom zo zapaľovača a v priebehu minút sa miestnosť naplní príjemnou atmosférou a pokojným teplom. Čím viac si tento relax užívate, tým viac sa začnete zaujímať o to, či sú všetky palivá rovnaké.

Na prvý pohľad vyzerajú všetky úplne rovnako. Nerozoznáte ich od vody, len pootvorená zátka fľaše vás na svoj obsah upozorní typickou arómou. Keď sa však liehu dotkne plameň, zistíte, že každý z liehov je predsa len o trošku iný ako ostatné.

Vyskúšali sme v predsezóne liehy v ponuke našich predajcov, aby sme vám mohli sprostredkovať svoje zážitky z testovania.

DSC_5022

Lieh horí čisto a bez dymu

Palivo pre biokrby v sebe neukrýva žiadne tajomstvá. Je to lieh – čiže etanol – ktorý pri horení trošku zmení povetrie v miestnosti. Spotrebuje časť kyslíka a nahradí ho oxidom uhličitým a vodnou parou. Pri horení biokrbu sa deje presne to isté, čo robíme my pri dýchaní. Len intenzita je silnejšia. Môžeme preto povedať, že má schopnosť vydýchať vzduch tak, ako sa to deje na rodinných oslavách.

Tak ako na chalupe pri príchode na víkend vyskočí rosa na všetkých sklených výplniach podchladených okien i dvier, i biokrb prispeje pri horení k zvýšeniu vlhkosti. To môže byť prínosom v každom interiéri so suchým vzduchom. Biokrb v ňom funguje počas horenia ako malý, utajený zvlhčovač.

DSC_4922

Etanol s prísadami

Špiritus z lekárne by bol pre biokrby ideálnym palivom. Vinou spotrebných daní je však pridrahý na to, aby ste ho používali na kúrenie. Aby sa dani vyhol, výrobca ho musí znehodnotiť prísadami, ktoré bránia jeho konzumácii. Sú to rôzne horčiny a arómy, ktoré lákavý alkohol premenia na nechutný elixír.

Práve tieto prísady spôsobia, že lieh bude pri horení viac alebo menej zapáchať. Štáty majú presné pravidlá pre znehodnotenie liehu, každý výrobca však môže použiť v receptúre odlišné pomery prísad. A práve tu vzniká rozdiel, prečo jeden lieh zapácha a iný nie.

DSC_4098

Pri horení sa tieto látky uvoľnia do ovzdušia rýchlejšie, ako keď k otvorenej fľaške liehu iba privoniate. Všetko čo sa líši od typickej vône vody je prísada, ktorá bola do liehu pridaná.

Vône majú podobu oleja

Niekto si na arómu liehu privykne rýchlejšie, inému to trvá dlhšie. Je to presne také isté ako s voňavkami a parfémami. Čím dlhšie ich dýchate, tým menej ich vnímate. Možno vás preto neprekvapí, že popri obyčajnom bioliehu nájdete na pultoch predajní aj lieh s pridanou arómou.

Sú to vonné oleje, ktoré sa v liehu výborne rozpúšťajú. Možno presne také isté, ako kvapkáte do svojej aromalampy alebo do kúpeľa, aby ste si vylepšili svoju náladu. V horiacom liehu účinkujú úplne rovnako. Dokážu prevoňať miestnosť.

DSC_4169

Prenikanie vône interiérom však nemá stabilné tempo. Najprv cítite iba drobné náznaky a zdá sa vám, že vôňa je prislabá. Neskôr sa do miestnosti začne šíriť jemný odtienok vône a každý kto do nej vojde okamžite vie, čo visí vo vzduchu. Celé kúzlo graduje ku koncu. Keď lieh dohorieva, v horáku zostáva už iba koncentrovaný olej. V poslednej fáze olejček v horúcom plechu horáku vzplanie a do miestnosti sa začne šíriť v malom obláčiku dymu intenzívna vôňa.

Zvyšky oleja zostávajú v horáku, niekedy vonia i ďalšie horenie aj napriek tomu, že ste použili čistý lieh. Pri horákoch s minerálnou vlnou to platí dvojnásobne.

DSC_4865

Plameň je vždy rovnaký

Nie lieh, ale horák určuje ako bude plameň vyzerať. Prirodzenou vlastnosťou liehu je, že farba jeho plameňa prechádza medzi modrastými a žltými tónmi. Chladný kvapalný lieh horí na modro, zohriaty lieh má žltkastý plameň, horúce pary liehu žiaria svetlými tónmi slnka.

Je to úplne rovnaké ako keď sa pri svetle sviečok flambujú slávnostné pokrmy. Lieh – ktorého sila je v alkohole potlačená vodou – sa musí najprv zohriať, aby sa dal na jedle zapáliť. Kým na studených pokrmoch horí skromne v modrastých tónoch, na horúcich uzriete aj žltkastý plameň.

Nehľadajte preto čarovné prísady ak nie ste spokojní s plameňom vo vašom biokrbe a zmierte sa s tým, že ste pri nákupe zle vybrali. Nazrime preto do ponuky liehov, aby sme o nich vedeli viac.

DSC_5071

Denaturovaný technický lieh Elastik

Určite poznáte tento lieh z predajne s farbami či kútika s drogériou. Dokáže zmyť lepidlo ktoré za sebou nechali lepiace pásky a samolepky, zručne odmastí každý povrch pred natieraním akrylátovými farbami. Možno ním umývate okná, leštíte ulepené plasty, alebo obnovujete svieži vzhľad pogumovaných povrchov či nerezu v kuchyni. Výrobca ho však popri tom odporúča do liehových varičov, na svietenie a na horenie.

Tento lieh výborne horí a z našich skúseností môžeme povedať, že zapácha najväčšmi zo všetkých, ktoré sme mali možnosť vyskúšať. Silná horká aróma preniká do miestnosti už pri plnení horáka. Horením zápach mení svoj charakter, intenzita však neklesá. Pri príchode do miestnosti máte pocit, že ste vstúpili do dielne a nie do salónu.

Považujeme ho preto za núdzovku v situácii, keď teplo je cennejšie ako príjemná atmosféra v miestnosti. Napríklad na prikúrenie v garáži.

DSC_0293

Bioalkohol BIO ETANOL UNI

Toto palivo vytvára v miestnosti mocnú opojnú atmosféru, ktorá pripomína prirodzenú vôňu sviežich destilátov. Cítite, že vzduch je nabitý prchavým nábojom, ktorý je spočiatku povzbudzujúci a zaujímavý, avšak po čase sa stáva unavujúcim. Ako rýchlo sa tak stane závisí na tom, aká veľká je miestnosť v ktorej biokrb používate a aká dobrá je výmena vzduchu v miestnosti.

Aróma nie je dráždivá, bez návyku máte pocit, akoby bol vzduch po hodine horenia biokrbu vydýchaný. Otvoríte okná a ste späť v normále s rovnakými pocitmi, aké ste zažívali na začiatku. Tento lieh nezanáša minerálnu vlnu v horákoch nečistotami, veľmi dobre rozpúšťa usadeniny z vonných olejov pri rutinnom čistení horákov.

DSC_0296

Biokalkohol BIO SPIRIT / BIO SPIRIT 100

Uberte trochu destilátovej arómy z predchádzajúceho bioalkoholu a máte palivo, ktoré vás ani v menších a uzavretejších miestnostiach nezaskočí svojou opojnosťou. Stále cítite vo vzduchu alkohol a inak to nikdy ani nebude. Jeho prenikavnosť je však menej razantná a máte pocit, že opar po celú dobu horenia nemení svoju intenzitu. Privyknete na tento štandard a nech akokoľvek hľadáte  rozdiel medzi bezvodým a obyčajným variantom tohto paliva, pri prevádzke v biokrbe rozdiel nenájdete. Ani v zápalnosti pri nižších teplotách, a zdá sa že ani v rýchlosti či intenzite horenia.

Nám sa páčili parfumované verzie tohto paliva s vyváženým dávkovaním aromatických olejov. Pri doháraní nebolo dymu veľa a ani horáky sa priveľmi nezanášali zvyškami po horení. Možno i preto by sme odporúčali aromatizované verzie BioSpiritu do horákov, ktoré sú vyplnené minerálnou vatou.

DSC_0291

Bionlov

Keď sa začnú jemné pary alkoholu miešať s ešte jemnejšou horčinou a náznakom sladkého ovocia, zaiste spoznáte že ktosi váš tradičný lieh používaný v biokrbe vymenil za inú značku. Toto palivo má svoju charakteristickú vôňu, ktorá vo vás vyvoláva nerozhodné pocity. Raz sa vám v hlave prebíjajú spomienky na nie veľmi použiteľný denaturovaný technický lieh, inokedy zasa hľadáte vo vzduchu opojnosť destilátov.

Pravdou však je, že nakoniec predsa len uznáte, že ide o palivo s jemnou arómou, ktorá nie je dráždivá a nie je na obtiaž ani v menej vzdušných interiéroch. Neťaží ho opojná iskra, ktorá by vás unavovala. Ak hľadáte biolieh na prvé zbieranie skúseností s celým palivovým sortimentom, asi by to mal byť váš odrazový mostík. Od neho najľahšie získate referencie pri posudzovaní ostatných.

Tento lieh je balený vo fľašiach s bezpečnostnou zátkou, takže určite má čo ponúknuť v domácnostiach, kde zvedavé deti siahnu po všetkom, čo im vstúpi do cesty.

DSC_0295

Biokamin

Ak privoniate k litrovej krčmárskej vodke, budete mať jasnú predstavu o tom, čo môžete očakávať od tohto paliva. Typická alkoholová aróma nie je prisilná a podľa našich skúseností môžeme povedať, že je najslabšia spomedzi všetkých palív, ktoré sme mali možnosť vyskúšať. V útlejších a uzavretých interiéroch nepôsobí unavujúco, takže ak hľadáte palivo ktorým by ste vykurovali záhradný domček či malú drevenú chatku, môže to byť voľba ktorá bude lepšia ako ostatné.

Pri aromatizovaných palivách používa výrobca oleje s prenikavou vôňou, ktoré spoľahlivo identifikujete a spoznáte už aj počas horenia. O to silnejší je však vo finále dojazd, keď olej po spotrebovaní liehu vyhorieva. Zadymenie je intenzívnejšie, dráždivejšie, avšak vôňa v interiéri zotrvá o to dlhšie. Máme pocit, že takáto receptúra sa viac hodí do horákov bez minerálnej vaty, obzvlášť ak často striedate vône či rôzne druhy paliva. Zvyšky viete z plechu vypláchnuť, vo vlne sa budú stále hromadiť.

DSC_0298

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Prečo vôbec nazývajú ten lieh že BIO etanol, ked tam pridajú denaturizačné látky tak je to špinavý etanol, žiaden BIO, Zhorené denaturizačné látky vdychujeme a ktovie čo to v tele človeka spôsobí. Určite to nieje zdravé! Napadlo ma či je možné páiť čistý špiritus, napr v Poľsku sa dá kúpiť normálny na pitie 98%

    • Rozdiel je v tom, že čistý špritus je zaťažený spotrebnou daňou, ale znečistený pre spaľovanie už nie. Cena by bola takmer desaťnásobná ak by šlo o konzumný, 98-percentný lieh. A to je neprekonateľná bariéra.

Pridaj komentár