Je to hladko fungujúca rutina. Odvážite v nádobe múku a vodu, prisypete do nej sušené droždie, soľ, cukor, koriander a zasuniete ju do piecky. Vo chvíli keď kliknete na tlačidlo viete, že o hodinu a štvrť vás čaká voňavý bochník čerstvého chleba.

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že všetky domáce pekárne na chlieb sú rovnaké, predsa len sú medzi nimi rozdiely, ktoré pocítite. Ak patríte medzi tých, ktorí by privítali v domácnosti svoj čerstvý chlieb deň po dni, určite vás budú zaujímať naše skúsenosti s chlebopieckou Lidl SilverCrest SBB 850 B1.

Ide o domácu pekáreň, ktorá je vyladená viac pre tvrdú drinu ako pre parádu. Sendvič či vianočka – oboje si užijete bez sklamaní. Stačí jej len nájsť miesto na linke alebo v niektorom z kuchynských kútikov.

DSC_7897

Veľká forma s dvomi hákmi

Vraví sa, že dva háky – dve diery v bochníku. Áno, je to pravda. Súčasne to však znamená, že cesto bude vždy dokonale vymiesené bez toho, aby ste na jeho okrajoch našli vrstvu suchej múky. Ak ide o miesenie, táto piecka je v spracovaní cesta výmimočne zručná.

DSC_7880

Poznať to nielen na hustých cestách, ale aj vtedy ak použijete výberovú chlebovú múku, bohatú na lepok. Bochníky sú ľahké a nadýchané, pretože všetok plyn ktorý vyrobia kvasinky sa udrží v ceste bez toho, aby unikol.

Pri tejto piecke poznať, že ste si za lepšiu múku priplatili a naplno sa prejavia aj prednosti hotových zmesí, ktoré nájdete v predajnej sieti. Neupečiete ťažkú a hustú tehlu, ale nadýchaný bochník, ľahký ako pierko.

DSC_7905

Ak by nemal na spodnej časti dve diery po lopatkách a typický tvar z formy, hádali by ste, že je z naozajstnej pekárne, zakúpený v obchode.

Forma je vďaka svojmu širokému tvaru veľká a vmestí sa do nej chlieb s výslednou váhou do 1250 gramov. Pri štvorčlennej rodine to znamená, že sa nebudete biť o najlepšie krajíčky chleba.

DSC_7873

Čas máte pod kontrolou

Tucet rozličných programov nie je pri chlebopieckach vrtochom. Ak trvá pečenie pridlho, človeka radosť z pečenia rýchlo zunuje. Možno aj preto sú programy vyladené tak, aby bolo pečenie čo najrýchlejšie.

Štandardný biely chlieb s pomalým kysnutím tu trvá tri a štvrť hodiny, vianočka tri hodiny desať minút, sendvič tri a pol hodiny. Z každého z týchto programov však možno hodinu ukrojiť iba tým, že tlačidlom pre voľbu prepečenia zvolíte nastavenie expres. Je to, akoby ste si uchmatli hodinu času.

DSC_7848

Expresný chlebík upečiete však už za hodinu a štvrť. Z našich skúseností môžeme povedať, že nie je o nič horší ako ten, pri ktorom čakáte tri hodiny. Tajomstvo spočíva iba vo vyladenej receptúre.

Recept na každodenný bochník

Máme odskúšané a každým dňom overené, že všedný chlebík nemusí byť náročný na pečenie. Stačí si len vytvoriť postup, ktorý deň po dni prinesie rovnaký výsledok. Keďže nie všetky múky sú rovnaké, možno si ten náš budete musieť trošku doladiť.

DSC_7840

Naše pečenie za začína tým, že vložíme do formy lopatky na miesenie, prilejeme 420 mililitrov teplej vody, dohodíme lyžičku cukru, dve lyžičky sušeného droždia, dve lyžičky soli, polievkovú lyžicu oleja (niekedy pre vôňu kúsok masla), celú nádobu položíme na váhu a vynulujeme počítadlo. Vsypeme dnu 650 gramov hladkej chlebovej múky a k tomu rascu a koriander. Možno ste o tom nepočuli, ale koriander je pravým, chlebovým korením.

DSC_7845

Ak dáme takúto zmes upiecť na programe číslo 5, nič netreba vopred chystať, plánovať ani spúšťať s odloženým štartom na čerstvé pečenie. Ba neraz sa stane, že chlebík sa stihne upiecť aj pred raňajkami.

DSC_7851

Háky/lopatky môžu hnevať

Je to trošku záhada, ale možno je to len náhoda. Forma je potiahnutá výborne fungujúcou nepriľnavou vrstvou, ktorá nás nikdy nezradila. Chlieb sa dá vyklopiť bez problému i vtedy, ak je sladký. Iné je to však s lopatkami. Tie sú potiahnuté keramikou a nejaký čas trvá, kým prestanú byť lepivé.

DSC_7866

Spočiatku ich lovíte z bochníka tak, že po nich zostanú väčšie vytrhnuté kusy, postupne sa však povrch unavuje a vytvára sa na ňom nelepivá patina. Nevieme povedať, či sa to týka každého jedného kusu, isté však je, že je to nepríjemnosť ktorá sa vyrieši sama. Jedinou našou radou je lopatky neumývať znova a znova, treba ich nechať vydýchnuť tak, ako to robíme pri liatinových panviciach.

DSC_7858

Receptár nájdete v škatuli

Netreba sa prehrabávať internetom, aby ste našli dokonalý recept na nadýchaný sendvič, sladký bochník na nedeľný stôl, alebo džem pre rýchlu spotrebu, ktorý v tejto piecke vďaka želírovaciemu cukru navaríte z prebytkov ovocia. Všetko je v knižočke pribalenej výrobcom a môžeme povedať, že tam nie je nič, čo by žiadalo vylepšenie.

Každý domáci experiment a recept na internete je skôr nepodarkom ktorý sa odkláňa od klasiky, ako novinkou, ktorá je natoľko geniálna, že by ste ju mali vyskúšať. Áno, bez lopatiek v piecke upečiete aj štefanskú sekanú, alebo s lopatkami zamiesite cesto na slíže. Pravdou však je, že ide vždy o kompromisy, ktoré omnoho lepšie poriešite v spotrebičoch, ktoré sú pre takúto prácu určené.

DSC_7885

Spoľahlivá pre každý deň

Po niekoľkých mesiacoch môžeme povedať, že domáca piecka na chlieb Lidl SilverCrest SBB 850 B1 je pomocníkom, pri ktorom môžete z vlastného presvedčenia vylúčiť z domácnosti chlieb a pečivo z obchodu. Ak patríte medzi tých, ktorí si radi všetko vyriešia sami a pečivo je iba cestou k hriankam, zapekaným sendvičom, francúzskym toastom a iným dobrotám, táto chlebopiecka je atraktívnou cestou k výsledku.

DSC_7901

Čas, ktorý by ste venovali nakupovaniu tak môžete využiť omnoho užitočnejšie a praktickejšie. Každodenné pečenie je otázkou dvoch minút a ak sa to vo vašej domácnosti vyladí ako u nás, skončíte s dvomi receptami nalepenými nad pekárničkou – obyčajným chlebom a sladkým bochníkom.

A ak sa pritrafí nejaký sviatok alebo slávnosť, potom príde na tie ostatné.

DSC_7884

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

14 KOMENTÁROV

  1. Milý pán Milan Gigel. Chlieb pečieme 6 rokov a rád by som sa podelil s jednou skúsenosťou ohľadom metličiek v pekárni. Nemusia sa vytrhávať s chleba ale stačí ich vybrať po poslednom miesení a vybrať ich ešte pred pečení zhruba tak 1.35-1,44 hodine pred pečením. U každej pekárni je ten čas rozdielny a dá sa odsledovať kedy prebehne posledné miešanie. Potom sú už metličky v pekárni zbytočné a po upečení ostanú len malé dierky po hriadelkách.

  2. dá sa samostatne kúpiť nádoba s hákmi? Všetko ostatné je aj po cca troch rokoch intenzívneho používania v poriadku, len háky sa začali pretáčať – to som ešte opravil, ale z rebier nádoby sa zošúchala adhézna vrstva a pri vyklápaní upečeného chleba je problém.

    • Dobrý deň pán Minár, ak by ste chceli mám na predaj takúto pekáreň na chlebík, ktorá bola u nás použitá asi 2x, takže je úplne ako nová a nemusíte zháňať náhradné diely 🙂 Ak by ste mali záujem, napíšte mi prosím mail na kucierka33@gmail.com. Cena je 25 €. U nás sa už nevyužíva 🙂

  3. Sem tam sme ju použivali teraz cca po 5 rokoch odisli obe klinove remene popraskali asi od tepla uplne sa rozdrolili len nitky ostali to čaka asi každu pekaren? Oprava bude asi v cene novej pekarne takže asi skor kupa novej pekarne.

    • Nebude. Cena novych remenov je 10e+postovne, vymenite si aj sam. Hladajte podla typu pekarnicky, najlepsie popis na vyrobnom stitku, najdete ho na zadnej alebo spodnej strane . Ja som prave objednala remene na Silvecrest KH 1171. Uz som vymienala aj remene na Eta Harmony. A pecie sa dalej.

  4. Dobrý deň, prosím o radu- má niekto skúsenosti s takouto poruchou u tejto pekárničky: cca pred mesiacom sme kúpili novú nádobu kvôli problému s hákmi a teraz prestala fungovať pekáreň. Elektronika je asi v poriadku- displej ukazuje prebiehajúci program ale háky sa neotáčajú, žiadne zvuky- asi problém s motorom??? Môže ísť o tie remene? Ďakujem

  5. Dobrý deň, prosím vás, nemáte osvedčený recept na toastový chlieb, a aké nastavenie používať pri pekárničke z Lidla? Ďakujem vopred 🙂

Pridaj komentár