Volajú ich wafle či gorfy. Kým sú čerstvé, zvonka sú chrumkavé a dnu nadýchané. Ak však majú čas aby po upečení odstáli, môžu konkurovať najjemnejším lievancom. Vyskúšali sme si, ako sa pečú bez starostí.
Kitchenaid Artisan 5KWB110 je vaflovač, ktorý je trochu iný ako tie, na ktoré sme zvyknutí v našich domácnostiach. Namiesto toho, aby piekol dve či štyri malé vafličky, upečie ich naraz osem. Je ako obojstranná piecka, pri ktorej vás zaujíma jediné – či máte dosť cesta, aby ste spravili ešte jednu dávku.
Tak, ako vám s palacinkovačom bude miznúť cesto pod rukami bez toho aby vás rozbolel chrbát, tak vám pri tomto vaflovači bude na tanieri rásť kopa upečených vaflí. A popri tom budete mať pocit že robíte niečo, čo vás nebaví – aspoň také boli naše pocity počas mesačného zbierania skúseností.
Cesto je hotová veda
Môžete vyskúšať desiatky receptov a pri každom z nich môžete mať pocit, že čosi je zle. Vafle nie sú palacinky alebo lievance, ktoré pečiete jednu stranu po druhej dovtedy, kým máte pocit že vyzerajú k svetu. Tu je cesto vždy zovreté medzi dvomi rozpálenými platňami, pri ktorých nemáte ako ovplyvniť teplotu.
Buď vám prihára kôrka, alebo sa vo vnútri cesto zmení na puding a vafla je ťažká, na ktorú nemáte priveľmi chuť. Vyskúšate jeden recept, potom druhý, ďalej tretí a možno vám dôjde trpezlivosť. My sme však trpezliví a preto sme ladili receptúru tak, aby s týmto vaflovačom fungovala dokonale.
Ako vyzerá najlepšia vafla na svete? Keď sa upečie, hravo ju oddelíte od platne bez toho, aby sa trhala. Má chrumkavú, hnedastú kôrku a keď ju podvihnete do vzduchu, je ľahká ako pierko. Rozlomíte ju, uvidíte veľké bublinky nadýchaného cesta, z ktorých uniká ostrá vôňa prášku do pečiva.
Keď ju však položíte na drevenú dosku alebo rošt, v priebehu niekoľkých minút sa zmení na jemný, nadýchaný pampúšik, ktorý vonia po sladkom pečive. Je ako pierko, takže znesie skutočný náklad dobrôt na svojom kockovanom chrbte.
Cesto ľahké, avšak husté
Suroviny na 16 vaflí:
480 ml mlieka
120 ml oleja
2 vajcia
260 g hladkej múky
60 g cukru
4 čl prášku do pečiva
1 štipka soli
Cesto, ktoré sa nám pre Kitchenaid Artisan 5KWB110 podarilo vyladiť je husté, takmer natoľko, že sa mu nechce ani z naberačky von. Je však plné drobných bubliniek, ktoré pri pečení priam explodujú. Vďaka nim dokážeme dosiahnuť nadýchanosť, akou sme nie wafle, ale páper vypekali.
Dôležitý je nielen pomer surovín, ale aj ich spracovanie. Takže najprv vyšľahať pevnú penu z bielkov, potom vliať do robota všetky mokré suroviny a následne zasypať tými sypkými. Potrvá tri-štyri minúty, kým si kuchynský robot všetko spení. Nie je to ako liate cesto na palacinky, do ktorého bublinky nepatria. Je ako morská pena, ktorá čaká na ďalšie zjemnenie.
Keď k tejto mase primiešate bielkový sneh, najprv sa zmení na halušky. Keď ho však ručne vmiešate v celej svojej jemnosti, dostanete hmotu, akú ste dosiaľ v kuchyni nevideli. Práve také má cesto byť.
Hoci celá príprava nezaberie viac ako 10 minút – a to vrátane prípravy robota a návštevy špajze a chladničky – to najprácnejšie už máte za sebou. Receptúru na 16 vaflí – čiže 4 pláty – máte vyššie, hravo si ju znásobíte podľa toho, aká veľká je miska robota.
Najprv ho treba rozohriať
Ak ide o nahrievanie, tento vaflovač nie je žiadnym šprintérom. Takže pokojne ho zapnite hneď ako položíte suroviny na stôl. Kým ich v robote premeníte na cesto, bude pripravený na pečenie.
Nemá nastavenie teploty, má však termostat ktorý stráži, aby sa nič nepripaľovalo. Pozriete na ručičku teplomera a viete na čom ste. Na ohrev vás upozorní aj svetielko na čelnom paneli. Ak bliká, teplota je nízka, ak svieti, všetko je v úplnom poriadku. Akoby pre istotu, výrobca to zariadil tak, aby ste bez nahriatia nedokázali časovač spustiť.
Ten však funguje len ako pomocné minútky, ktoré po odrátaní času zmenia farbu na červenú a počítajú o koľko ste pečenie pretiahli. My sme ich spočiatku používali, neskôr sme sa naučili orientovať podľa nosa. Ak vonia upečená kôrka, vafla je upečená. Je to naša skratka.
Naliať, obrátiť, naliať
Otočný kĺb a výklopné platne sú super. Otvoríte vaflovač ako kufor, nalejete do neho za naberačku cesta, zavriete, otočíte, zopakujete to isté na opačnej strane a otočíte. Od tejto chvíle trvá približne tri-a-pol minúty, kým sa cesto prepečie.
Prednosťou otáčania je, že ešte tekuté cesto sa naleje na obe strany formy tak, aby bol výsledok čo najpohľadnejší. Museli by ste však mať dokonalú odmerku a zmysel pre cit, aby ste mali jednu vaflu ako druhú. My sme si s touto drobnosťou hlavu príliš nelámali. Jedna strana je vždy dokonalá ako obrázok a druhej kde-tu možno kúsok chýba.
Ak dáte cesta príliš mnoho, začne sa nadúvať a podvihovať veko. Takáto vafla bude ťažká, nie veľmi chutná. Ak ho dáte málo, pekne vykreslíte vzor na jednej strane, na druhej vám bude kus mozaiky chýbať. Ak to však odhadnete, budete v norme. Asi tak ako my.
Čo sa v návode nedočítate
Členitá forma má príliš veľkú plochu na to, aby ste z nej stiahli vaflu fúknutím. Ak by ste ju rozvinuli do plochy, vznikol by kruh s priemerom viac ako 70 centimetrov. A to je placka, z ktorej máte čo robiť aj vtedy, ak z nej treba stiahnuť palacinku.
Preto treba ísť na vyberanie s rozvahou. najprv jemne zatiahnuť za platňu smerom nahor, kým nepocítite napruženie. Potom postupne pridávate silu a hop – už je jedna polovice práce hotová. Ak by ste na to šli silou, určite by ste vafle roztrhli nadvojo.
S vyberaním zo spodnej platne je to podobné. najprv podoberiete jeden kút aby ste ho pridvihli a potom so zvyšujúcou silou ťaháte viac a viac – hop a je hotovo.
Vafliam svedčí, ak ich necháte vydýchnuť na drevenej doske alebo na rošte. Na tanieri sa vám môžu trošku zapariť. Je to však iba vec vkusu, každý má svoj vlastný systém.
Sú skutočne také dobré ako na obrázku
Vafle s našim receptom na vaflovači Kitchenaid Artisan 5KWB110 skutočne chutia výborne a nikdy sme nemali pocit, že by sme mali hľadať ďalšie zloženie cesta. Dosiahli sme klasiku, ktorú si každý naloží dobrotami podľa svojej chuti.
Cena, ktorá je v čase písania tohto článku 350 eur je však signálom, že ide o strojček, ktorý padne na úžitok tým, ktorí chcú vypekať jednu dávku vaflí za druhou – bez toho, aby sa museli obávať toho, že ich pečenie omrzí.
A na záver krátka rekapitulácia vo videu, aby ste to videli aj naživo:
my mame taky 3 in 1 sendvicovac, ale popravde vafle sme robili iba raz, vsetko tieklo, pripalovalo sa, no hruza umyvat. Vyuzivame ho na sendvice zo stareho peciva. Tento vas stroj vyzera dobre, ale je podla mna privelky, nam by zabral pol linky.
Možno vám pomôže ak vyskúšate náš recept na cesto a opäť nájdete záľubu vo vypekaní vaflí. Je to len o zvyku, netraba sa zľaknúť prvého neúspechu.