Je to kolorit, ktorý patrí ku každým kachliam a krbovej piecke. Vymetiete ohnisko, naukladáte do neho triesky a škrtnete zápalkou. Keď po chvíli na silnejúci plameň priložíte ďalšie tenké polená, príjemné teplo sa začne šíriť do miestnosti.

Všetko môže byť rýchlejšie, ak sa vám podarí do kúrenia zapojiť prúdenie vzduchu. Aké je to, ak v dielni, na chate či chalupe pridáte na piecku samočinný ventilátor? Zoznamujeme sa so šikovným pomocníkom Ecosavers Stove Fan Basic.

Kúrenie po novom

Nič nemusíte meniť na svojich návykoch. Vyložíte ventilátor na piecku, natočíte ho smerom do miestnosti a zvyšok je už rutinou všedného dňa. Pripravíte si palivo, rozkúrite piecku a o chvíľu sa to celé začne – ventilátor ožije.

Pomalými otáčkami rozprúdi vzduch, ktorý nesie prvé pocity tepla do priestoru. Hoci ste zvyknutí, že sveter zostáva v chladnej dielni ešte nejaký čas na košeli, predsa ho predčasne vyzliekate. Teplo sa prejavuje skôr, ako je zvykom.

S narastajúcou teplotou piecky všetko graduje. Ventilátor naberá na otáčkach a hoci neprevracia papierové náčrtky na stole a nenaberá na hlučnosti, rozlievanie tepla je ešte mocnejšie. Už dosiahlo do všetkých kútov, sálanie studených stien je preč. Čím väčšmi piecka kúri, tým väčšmi sa teplý vzduch v miestnosti mieša s chladnejším.

Bez batérií a káblov

Všetko sa to deje bez akýchkoľvek batérií, káblov a elektrickej zásuvky. Priamo vo ventilátore je zabudovaný termoelektrický generátor, ktorý vyrába dostatok energie pre pohon vrtule. Keď je piecka chladná, ventilátor stojí nečinne.

Ak sa však po rozkúrení zahreje, vrtuľa sa pomaly prebúdza do pohybu. Trvácny generátor s takmer neobmedzenou životnosťou využíva tepelný rozdiel medzi dvojicou svojich strán. Kým tá spodná je cez hliníkový rám ohrievaná pieckou, vrchná je chladená rozvetveným chladičom s aktívnou podporou vrtule.

Pri 40-stupňovom rozdiele teplôt sa vrtuľa púšťa do pohybu, pri 60-stupňovom už beží na vysoké obrátky. Znova a znova, aby samovoľne utíchla s vyhasínajúcimi kachľami pre ďalší cyklus. O nič sa nestaráte, všetko funguje bez vášho dohľadu.

Robustnejší ako by ste čakali

Na obrázkoch si priveľmi neuvedomíte, aký veľký a masívny ventilátor je. Hoci je celý vyhotovený z hliníka, navážili sme mu cez 900 gramov. Vezmite dva tvarované profily, vložte medzi ne generátor, pridajte motorček s hliníkovou vrtuľou a máte dielo hotové.

Ventilátor sadne na každú piecku s plochou, vrchnou stranou. Získa tak prístup k teplu ktoré stúpa nahor z piecky samotnej, ale aj napojovaciemu dymovodu, ktorý je za ňou. Aktívne odvedie horúci vzduch do obytnej plochy, aby sa na rovnakom mieste zohrial ďalší. Okamžite to spoznáte pri zemi.

Je tak trocha na škodu, že mnohí výrobcovia kozubových piecok volia dizajny s vrchným dekoratívnym oblúkom. Hoci vyzerá na pohľad priestranne, ventilátor do neho nedostanete. Pri výške 21 centimetrov je to zväčša nemožné. Iba ak by ste si na mieru dali vyhotoviť plochý podstavec s dobrým prenosom tepla.

Má zabudovanú ochranu

O termoelektrických generátoroch výrobcovia vravia, že neznesú vyššiu teplotu ako 345 °C. Sú to sendviče pospájané mäkkou, cínovou spájkou, ktorá by sa stala nestabilnou. Preto výrobca pribalil jednoduchý, magnetický teplomer, vďaka ktorému sa so svojou pieckou zoznámite.

My sme na našich 5kW kachliach nenamerali na povrchu viac ako 190°C a iné to nebude ani pri väčších pieckach so zabudovaným deflektorom. Keďže nie je veľký rozdiel medzi teplotu na piecke a na dymovode, možno aj u vás skončí stabilne na očiach – upevnený magnetkou na rúru. Ručičku uvádza do pohybu zvinutý bimetálový prúžok, ktorý nie je jediným v tejto zostave.

Nájdete ho aj v základni ventilátora, kde funguje ako tepelná poistka. Ak sa piecka priveľmi rozohreje, prirodzene sa zohne a ventilátor podvihne. Zoslabí tak kontakt s pieckou a zabráni prehriatiu. Nikdy sme ho však v činnosti nevideli, vidno však ako sa napína aj pri štandardnom zahriatí.

Funguje spoľahlivo

Každá piecka a príbytok sú odlišné, ťažko by bolo vyhodnotiť v presných číslach, aké rozdiely vás čakajú. My sme postrehli v nárazovo vykurovaných priestoroch tri badateľné zmeny.

Prvou je rýchlejší nástup tepla a úplné vytlačenie chladných zón. Tým, že vzduch je v pohybe, teplo sa rovnomerne dostáva do všetkých zákutí miestnosti. Miznú podchladené rohy, teplo sa rýchlo dostáva aj k zemi a nohám. Nezaznamenali sme žiadne zvýšenie prašnosti, ani nepríjemnosti z hluku či prúdenia vzduchu.

Za krátky čas používania sa ukazujú i náznaky šetrenia paliva. Ventilátor zvyšuje účinnosť odovzdávania tepla, ktoré priberá aj z kovového dymovodu. Tým, že teplo je do miestnosti rozvádzané rovnomerne, lepšie sa akumuluje v predmetoch vybavenia miestnosti, neuniká iba k stropu ktorý ho späť nevie vyžiariť.

Máme pocit, že i cykly aktívneho kúrenia sa skrátili. Na to, aby telo pocítilo dokonalé zahriatie treba oveľa kratší čas a pravdou je, že pri rovnováhe výkonu piecky a objemu miestnosti sa ventilátorom doladia všetky drobné mrzutosti. Akosi sa rýchlejšie dostávame k bodu, kedy si už hovoríme, že ďalšie priloženie do piecky už nebude nutné.

Tepelná pohoda nie je otázkou čísla na teplomeri, ktorí visí kdesi na pevnom mieste v interiéri. Ide o pocity tela, ku ktorému sa dostáva teplo z piecky bez toho, aby vnímalo sálanie chladu zo stien, či neustály chlad pri podlahe. A to s ventilátorom funguje.

Údržba bez starostí

Až súvislý cyklus niekoľkých rokov používania dokáže prezradiť, či jedinou údržbou ventilátora bude jeho odprašovanie. Ak sa motorček neunaví k zvýšenej hlučnosti a generátor si zachová svoj výkon, všetko by malo bez bariér fungovať.

Pohľad na konštrukciu a dostupnosť náhradných dielov však naznačuje, že ani generálka v domácich podmienkach nebude náročnou. Nie sú tu lepené spoje či zvary, všetko držia pohromade skrutky. Kompletná elektrická časť je vyrobená zo sériovo vyrábaných dielcov, ktoré sú bežnou súčasťou aj iných spotrebičov.

Ecosavers Stove Fan Basic (99,00€) je výborným doplnkom ku každým kachliam a piecke s plochou krycou platňou, ktorý pri nárazovom vykurovaní zaistí aby sa teplo dostalo do miestnosti rýchlejšie, a to aj do jeho všetkých, zvyčajne chladných zákutí. Páči sa nám pevné a robustné vyhotovenie, ako aj prúdenie vzduchu ktoré neobťažuje hlukom, silou a prašnosťou. Ide o sebestačný, ekologický spotrebič, vďaka ktorému si užijete viac pohody pri nižšej spotreby paliva. Na chalupe, v dielni či domove pod horami ide o výbavu, ktorú by ste určite nemali prehliadnuť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár