V prírode najviac osvieži tá voda, ktorej sa napijete priamo v studničke alebo horskej bystrine. Je príjemne vychladená, má výbornú chuť a môžete si z nej dať toľko dúškov, koľko sa do vás len zmestí.

Ak ste však na pochode, alebo kempujete mimo dosahu vodných zdrojov, závislí ste len na tej vode, ktorú máte so sebou v batohu. Musí byť vždy len vo fľašiach? Zoznamujeme sa na potulkách krajom so zásobníkom HydraPak Seeker.

HydraPak Seeker

Mechúr na dobu určitú

Ak ste zvyknutí na to, že fľaša má svoj stály objem a tvar bez ohľadu na to či je plná alebo prázdna, pohľad na útle vrecúško so sťahovacou šnúrkou vás môže zaskočiť. Hoci ide o balíček nie väčší ako päsť, vo vnútri sa ukrýva nádoba v ktorej dokážete odniesť dva litre sviežej, pramenistej vody.

Je to praktické ak máte svoju fľašu na pitie a potrebujete k nej vodu naviac – pre nápoje, varenie, alebo hoci aj osobnú hygienu.

HydraPak Seeker

Plný objem so sebou nesiete iba vo chvíľach, keď je zásoba vody na maxime. Ak ju spotrebujete, alebo časť zo zásob miniete, mechúr spľasne a prestane zaberať miesto.

Pri niekoľkodenných pochodoch, táborení a kempovaní je to veľmi šikovné. Lepšie ako dve doplnkové fľaše, ktoré plnia rovnaký účel.

HydraPak Seeker

 

Do vrecka i na batoh

Dvojlitrový Seeker hravo vkĺzne do bočného vrecka batoha, ale aj pod vrchlík či na voľné miesto vo vrchnej časti úložného priestoru. Nie je však nutné, aby ste pre zásobník mali v batohu vyhradené miesto. Zavesiť ho môžete i von na batoh.

Slúži na to trojica prievlakových očiek, ktoré si rozumejú s karabínami, popruhmi i šnúrami. Spôsob uchytenia si však musíte vyskúšať a vyladiť sami. Výrobca urobil potrebnú prípravu, finálne riešenie však necháva na vás.

HydraPak Seeker

Očká sú pevné, z materiálu s výstužou. K zásobníku sú upevnené ultrazvukovým zvarom. Máme odskúšané, že ich môžete bez obáv zaťažiť, zásobník je mimoriadne húževnatý a pevný.

Keďže máte na výber medzi 2 a 3-litrovou verziou, určite sa prihovárame za tú väčšiu. Rozdiel medzi 94 a 140 gramami váhy je nepatrný, litrový objem naviac určite využijete. A ak nie, vždy môžete zásobník naplniť iba do dvoch tretín.

HydraPak Seeker

Viac ako len  vrecúško

Seeker nie je citlivka do turistického batohu. Je to riadny kus zálesáckej výbavy, pri ktorej nemusíte hľadieť na každú paličku, kameň či ihličie, ktoré sa ocitnú pod zásobníkom. Vyrobený je z vrstveného, húževnatého polyméru, ktorú neprederiete, ani neprepichnete. Ak poznáte fľaše HydraPak Stash, ide o rovnaký materiál. Ak dnu zamrzne voda, nič sa nestane.

Zásobník má oválny pôdorys a príjemne široké zvary, ktoré sa nepoddajú tlaku ani vtedy, ak fľašu prisadnete. Páči sa nám široké, 42-milimetrové hrdlo, ako aj to že cez priesvitný materiál vidíte dnu. Proti silným lúčom slnka skontrolujete zakalenie vody. Každé prípadné znečistenie nádoby sa vám pri prehliadke ukáže bez toho, aby ste museli nazerať dnu cez nalievací otvor.

HydraPak Seeker

Na bočnej strane nájdete dobre čitateľný vodoznak, podľa ktorého viete odhadnúť koľko vody sa dnu ešte nachádza. Je to však orientačný údaj s odchýlkou 50 mililitrov. Nádoba mení svoj tvar, takže rysky neberte ako rozhodujúci nástroj na meranie.

Nádoba bez tvaru

Na prvýkrát sa vám možno stane, že ak otvoríte plný zásobník, tak sa vám z neho podarí trochu vody v nešikovnosti vyliať. Rýchlo si však vypestujete správny úchop a návyk pre to, aby ste mali vodu pod kontrolou.

Hoci je tvar nádoby daný strihom jej dielcov, v skutočnosti je poddajná nádoba beztvará. Ak otvoríte vrchnák, musíte ju pridržiavať pri nalievaní s potrebnou zručnosťou. Neočakáva sa, že zo Seekera budete piť a ani to že ho postavíte na zem ako vázu na kvety.

Skôr z neho vodu nalejete do kotlíka pri varení, naplníte si pohár alebo prečerpáte vodu do inej nádoby. Výrobca ponúka i príslušenstvo, pomocou ktorého možno Seeker zmeniť na hydratačný vak s funkciou dávkovača/sprchy.

Zásobník naplníte v studničke, kde ho šikovne dokážete držať za spodný lem nalievacieho otvoru. Rovnako šikovne ním však naberiete vodu i v horskej bystrine s nízkou hladinou. Seeker leží na dne a voda ho prúdom sýti do plnej kapacity.

HydraPak Seeker

HydraPak Seeker (19,06€ za 2l) je odolný zásobník na vodu pre pochody, potulky krajom a kempovanie, pri ktorom oceníte meniaci sa objem. Prázdnu nádobu odnesiete hoci i vo vrecku nohavíc, plnú ju podľa potreby pripnete i k vonkajšej strane batohu. Ide o trvácnu výbavu do nepohody, pomocou ktorej dokážete získať kontrolu nad zásobami vody. Naberiete ju tam kde je k dispozícii, a keď ju miniete nič vám nezaberá miesto v batohu. Ide o mechúr z veľmi odolných materiálov, ktoré neprepichnete, neprederiete a neprasknete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár