Lidl SilverCrest Monsieur Cuisine Plus je kuchynský robot, ktorý vie variť

5

Je to kuchynský robot, ktorý je špecialistom na varenie. Bez toho aby ste zapli sporák, vytiahli hrniec a zamastili varešku, pripravíte chutnú večeru pre celú rodinu.  V jedinej nádobe suroviny nasekáte, opečiete a uvaríte. A kým si prečítate noviny, robot sa postará aj o miešanie.

Ak ste doposiaľ videli v kuchynských robotoch oporu hlavne pri pečení, mali by ste vedieť že svet sa mení. Všetky veľké firmy prichádzajú s pomocníkmi, ktorí sa snažia šetriť čas a neporiadok v kuchyni. Zoznamujeme sa s robotom Lidl Silvercrest Monsieur Cuisine Plus SKMK 1200 A1, ktorý je vyladený pre jednoduchú obsluhu.

dsc_0951

Elektrický šéfkuchár

Predstavte si elektrický hrniec ktorý si sám stráži teplotu a čas varenia, vmontujte mu do dna veľký sekací nôž a pridajte k nemu elektronickú váhu a nadstavec, v ktorom môžete variť suroviny v pare. Práve taký je Monsieur Cuisine Plus, ktorý vás neobťažuje tuctom tlačidiel s predvoľbami, ktoré sú pevne naviazané na cudzokrajné recepty z kuchárskej knižky.

Všetko je voľné a závisí iba na vašej zručnosti a fantázii ako s týmto pomocníkom naložíte. V teleshope by vám porozprávali o tom ako krája, seká, drví, šľahá, mixuje, mieša, varí, restuje, dusí a parí hneď po tom, ako si všetko navážite na jeho váhe. My vám však pomôžeme nahliadnuť do zákulisia našej redakčnej kuchyne. Slovenské varenie mu pristane a nech sme akokoľvek odvážni, ide nám všetko od ruky.

dsc_0677

Zoznámte sa s ovládaním

Je to jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. Celého robota ovládate len tým, že nastavíte rýchlosť, teplotu a čas. Všetko má však svoje pravidlá.

Rýchlosť poznáte z každého food processora. Na najmenšej rýchlosti sa nôž točí bez toho, aby čokoľvek sekal a krájal. Funguje iba ako miešadlo. Ak ho zrýchlite, začne krájať a sekať, ak ho roztočíte na plné otáčky, bude mixovať. Znamená to, že robot môžete používať presne tak, ako ste zvyknutí. So šľahacou metlou spravíte bielkovú penu, s rotujúcim nožom vymiesite cesto alebo nasekáte zeleninu na kúsky, pri plných otáčkach vyrobíte z ovocia smootie. Nožom možno otáčať aj opačným smerom, aby sa ostrými čepieľkami surovín nedotýkal.

dsc_0958

Teplota pridáva funkciu ohrevu, varenia a restovania. Od 37 °C do 130 °C si môžete zvoliť akúkoľvek. Vždy však platí pravidlo, že počas ohrevu sa nôž musí v nádobe pohybovať, aby sa nič nepripálilo. Na 37 °C si zohrejete mlieko do cesta aby vám pekne kyslo, na 50 °C si rozpustíte čokoládu, na 95 °C uvaríte rizoto a pri 130 °C môžete počítať s tým, že sa vám mäso s cibuľkou pekne opraží ako pri varení na sporáku.

Časovač sa postará o to, aby sa robot pri práci automaticky vypol po uplynutí nastaveného času. Vždy keď je spustený ohrev, musí bežať aj časomiera pre jeho vypnutie. Ak používate iba nôž alebo šľahaciu metlu bez ohrevu, robot môže počítať ako dlho pracuje. I tu však viete časomieru pre automatické vypnutie nastaviť.

dsc_0681

Aby bolo ovládanie jednoduchšie, jedno tlačidlo máte pre váhu, ďalšie sú na rýchle predvoľby. Jedným spúšťate miesenie cesta, vtedy sa nôž otáča opačným smerom a z času na čas zastaví. Druhým spúšťate restovanie, vtedy sa pri plnej teplote nôž otáča v pulzoch, aby mali suroviny dostatok času na zhnednutie. Ďalší spustí búrlivé varenie, aby ste mohli variť v pare. Pridajte k tomu energické turbo-sekanie a zostáva vám iba spustenie a zastavenie robota. Pri takomto jednoduchom ovládaní veľmi rýchlo prehliadnete, že popisky sú v angličtine.

Pustime sa však do varenia, nech vidíme robota v akcii.

dsc_0749

Kysnuté cesto na pare

Je fajn vystačiť si s malým pracovným stolom v kuchynskom kúte a bez veľkého neporiadku pripraviť domácu knedľu a parené buchty. Nalejete mlieko do nádoby robota, dáte ho zohriať na 40 °C a potom do neho vhodíte droždie, vajíčko a prisypete múku. Robot sa postará o zamiesenie. Motor je výkonný, pri ceste z 500g múky a 350ml mlieka necíti žiadnu záťaž. Dobrou správou je, že pri miesení sa cesto pri energickom miesení zahrieva, takže vôbec nevadí že múka je studená, priamo zo špajze. Teplé cesto kysne rýchlo.

Osvedčilo sa nám vybrať cesto z nádoby skôr ako ho necháte dôkladne nakysnúť. Treba ho vyslobodiť zo štyroch čepelí noža, ktoré sú vždy na dne nádoby. Zo začiatku je to trochu náročné, po pár pokusoch si zvyknete. Nože sa dajú vyklopiť z nádoby von, takže z nich cesto vymotáte.

Parná sada je šikovným nadstavcom nad pracovnú misu. Misu naplníte vodou, namiesto veka nasadíte košík a môžete ukladať cesto pre parenie dnu. Do spodného poschodia sa nám vmestí knedľa z polovice cesta, do vrchného dostaneme buchty pre parenie. Dve knedle pre rodinný obed na jedenkrát nespravíte, cesto musíte pariť nadvakrát. Parené buchty však z celej dávky spravíte bez problému. Robili sme ich viackrát a je fajn, že do hotového cesta môžete vždy dosypať múku podľa potreby. Robot ju zapracuje a cesto je vždy hladké.

Páči sa nám, že para sa nevalí do kuchyne, ale zostáva pod vekom. Je to ako v parnej rúre – nie v parnom hrnci ktorý naplní kuchyňu hustým oparom. Ak vás trápia na studených stenách kuchyne plesne, z takéhoto parenia vám určite nezvlhnú. Kypré, ľahučké cesto sa vám bude určite páčiť.

Vločkové šantenie

Ak ste si už niekedy robili zmes na raňajkové ovsené vločky, určite viete o čom to je. Nakrájate si orechy a sušené ovocie, pridáte k nim cukor, prisypete ovsené vločky a pečiete ich na panvici dovtedy, kým sa krásne nepokryjú karamelom. Niekedy to ide rýchlo, inokedy máte pocit že je to nekonečná vec. Aj to je dôvod, prečo sme chceli, aby ich sekal, pražil a miešal robot.

Je fajn ak v mise rozsekáte sušené ovocie na lepkavú kašu a potom do nej pridáte orechy, škoricu a cukor, aby ste z nich spravili sypkú zmes. Prisypete ovsené vločky a robot môže miešať a pražiť zároveň. Sekanie zaberie pár sekúnd, praženie zo 20 minút. Nemusíte nič sledovať, robot mieša, restuje, mieša, restuje, až kým nie je hotový. Voňavá zmes je vskutku lákavá. Všetko je rovnomerne opečené, nasiaknuté karamelom.

Či ponecháte vločky svojmu osudu pre topenie v mlieku, alebo z nich za tepla vyformujete cereálne tyčinky je iba na vás. My robíme obe. Na jedenkrát môžete počítať so 400-gramovým balíčkom ovsených vločiek, suroviny sypete intuitívne. Z príjemnej skúsenosti sa rýchlo stáva každotýždenná rutina.

Ľahká večera

Je to najjednoduchšie z ľahkých menu, ktoré si môžete spraviť na pare. Hlbokú misku naplníte čerstvou zeleninou, do plytkej dáte na prúžky pečiaceho papiera chladenú rybu. Ak máte za sebou prvé experimenty s parením knedle, pri parnom varení zeleniny a ryby vás už nič neprekvapí. Voda zovrie a v pare sa všetko urobí k maximálnej jemnosti a šťavnatosti. Počítať môžete s dvomi až tromi porciami, viac sa na jedenkrát do parných nádob nevmestí.

Aj tentokrát však máme novú skúsenosť. Para nezmyje soľ a koreniny zo zeleniny dolu, všetko zostáva aj na rybe. Vďaka tomu nemáte pocit, že jete iba zdravo, cítite aj chuť ktorú ste si naplánovali. Kto často varí v parnom hrnci, tu bude prekvapený plnou chuťou. Len tá kapacita je obmedzená, možno by nebolo na škodu, ak by do budúcna výrobca pridal nejaké to poschodie pre parenie navyše.

Nachystajte čo treba deťom alebo manželovi do chladničky a jediným kliknutím tlačidla si pripravia ľahkú večeru sami. To zvládne aj ten, kto nikdy nevarí.

Zemiaková kaša

Čo všetko musíte spraviť ak si chcete vychutnať sústo dobrej zemiakovej kaše? Záleží na tom, ako sa k vareniu postavíte. S kuchynským robotom je postup trochu netradičný, funguje však výborne. Do misky dáte mlieko, očistené zemiaky, maslo, soľ, muškátový oriešok a korenie. Spustíte varenie a keď je všetko mäkké, dáte to len vymiešať.

Mlieko sa nepripaľuje a nekypí, pretože robot suroviny stále mieša. A ani nože pri sekaní zemiakov na kašu nevytiahnu škrob na lepidlo. Kaša je sypká a šťavnatá zároveň. Práve tu si uvedomíte, že varenie v robote je iné ako varenie v hrnci. Veko je na nádobe, prístup dnu nemáte. Len cez otvor môžete pridávať čosi naviac ak máte pocit, že ste na to zabudli na začiatku.

Polievka zo záhradky

Vraví sa, že v dobrej polievke musí stáť lyžica, aj keby v nej ani kúsok mäsa nemal byť. Pri zeleninovej to platí dokonale. Staré mamy vždy vedeli ako na to. Nakrájali zeleninu na úhľadné kúsky, potom ju opražili na masle a povarili vo vode alebo vývare zo slepačích kostí. Takáto polievočka vonia do diaľky a je žltučká ako veľkonočné kuriatko.

V robote síce prídete o všetok folklór a tradície, všetko však ide rýchlo a bez kompromisov. Naplníte misku zeleninou, pár krát kliknete na tlačidlo aby ste ju nasekali, pridáte maslo, soľ, koreniny a robot zeleninu aj orestuje, aj uvarí s vodou za stáleho miešania.

Akúkoľvek zeleninu máte po ruke, takú použijete. A ak by ste chceli na záver pridať závarku, najlepšie sú písmenká. V nádobe v ktorej ste krájali i varíte a ak príde na servírovanie, môžete ju pokojne použiť. Nie je o nič menej vábna ako hrniec či rajnica.

Maškrta bez špinavých riadov

Čokoládové rezy brownies síce nie sú klasikou slovenskej kuchyne, stali sa však natoľko populárnymi, že na internete nájdete tucty zaručených receptov. Všetky sa začínajú rovnako. Rozpustíte vo vodnom kúpeli čokoládu a maslo, necháte ich trocha podchladnúť a pridáte vajíčka, múku, prášok do pečiva a zopár drobností pre dokonalú chuť.

Zaujímalo nás, či to robot zvládne bez veľkého neporiadku v kuchyni. Rozpustiť čokoládu je hračka, pridať zvyšok surovín a zamiešať cesto taktiež. Všetko zbehne v jedinej nádobe, opäť len musíte vyslobodiť cesto z noža a poumývať nádobu. Všetky tesnenia sú zo silikónu, takže nebudú starnúť. Keď naplníte plech a vložíte ho do rúry, príde vám že predsa by to chcelo čosi naviac.

Vanilková omáčka je asi klasikou, ale málokto sa do nej hrnie. Musíte nad parou variť smotanu s vanilkou, citrónovou kôrou, cukrom a žĺtkami, aby vám zhustla na redší krém. Aj toto zvláda robot bez toho, aby ste ho strážili. Dáte dnu čo treba, nastavíte ohrev na 90 °C a vanilkovú omáčku navarí bez dozoru.

Keď sa tieto dve dobroty stretnú bok po boku, máte dobrý pocit z toho, že v kuchyni nie je neporiadok, pretože ste okrem misky na váženie a mištičky na nepotrebné bielky už nič iné nevytiahli. Váha, ktorá je zabudovaná v robote je prudko návyková, aj v najmenšej kuchyni máte pocit, že máte dosť miesta na prácu.

Rizoto bez straty času

Kuracie rizoto so zeleninou zahreje v sychravom dni a naplní vám brucho ak máte po práci hlad ako spisovateľ.  Hoci ide o jednoduché a populárne jedlo, vyžaduje čas a vašu pozornosť pri sporáku. Počíta sa s tým, že budete miešať, miešať a prilievať vínko s vývarom dovtedy, kým nebude ryža mäkká.

My sme to hravo zvládli v robote. Na prvýkrát s dozorom, po druhýkrát už bez asistencie. Vsypete dnu zeleninu a nasekáte ju, prihodíte mäso a necháte robot aby všetko orestoval. Keď k tomu pridáte  ryžu, víno, koreniny, bujón a vodu, patronát nad varením opäť prevezme robot. Pol hodinu bude všetko starostlivo miešať pri pomalom vare, aby ste prišli na hotové už iba nabrať. Ak sa v medzičase začítate do knižky, alebo vybehnete do dvora popozerať sa do záhradky, viete že vás na kuchynskej linke bude po návrate čakať hotová večera.

Soté zo zeleniny a mäsa na tisícky spôsobov, či slovenská obdoba rizota z krúpov alebo pohánky sú rovnakým príbehom. Čokoľvek máte, robot všetko naseká, orestuje a udusí pod pokrievkou. Uvedomíte si, aké zvláštne je variť bez toho, aby ste vareškou čosi dirigovali.

Obilné kaše i pudingy

Ak viete v robote navariť rizoto, obilné kaše sú potom iba jednoduchou obmenou. Ovos, pšeno či akákoľvek iná obilnina s mliekom a ovocím sa po dôkladnom varení a starostlivom miešaní premení na kašu. Vyskúšali sme si to s lúpaným prosom a mrazeným ovocím, výsledok bol nadovšetko dokonalý.

Rovnaké je to aj s pudingom, alebo ovsenou kašou varenou naslano. Hoci nádoba robota hreje iba na malom dne, pri pomalých otáčkach noža alebo metličky sa nikdy nič nepripáli. Páči sa nám to a určite to v nejednej domácnosti ušetrí veľa času.

Bezstarostné medovníčky

Tak ako pre brownies treba rozpúšťať čokoládu s maslom do cesta, pri medovníčkoch potrebujete spojiť med, cukor a margarín do hladkého, hustého sirupu, ktorý s múkou, vajíčkom a orientálnymi koreninami spájate do medovnikárskeho cesta.

Aj tentokrát všetko odbijete v jedinej nádobe. Robot rozpustí cukry s tukmi a vznikne vám sirup, ktorý budete musieť  nechať vychladnúť. Potom pridáte zvyšné suroviny a nože sa postarajú o zamiesenie. Tentokrát sme získali novú, nečakanú skúsenosť.

Môžete prisýpať múky do sýtosti a urobiť cesto husté a tvrdé. Robot sleduje záťaž motora a nedovolí vám prekročiť hranice únosnosti. Chladenie je samostatné, nezávisí na otáčkach motora. Ak je námaha priveľká, plynulé otáčanie nožov sa zmení na pulzné pohyby. Robot sám spomalí tempo, dá si pauzy na zotavenie. Ak ho budete tlačiť za hranice možností, povie vám že končí a dáva si pauzu.

Cesto sme spracovali k plnej spokojnosti a po medovníčkoch sme si vyskúšali aj krehké a linecké cestá v ich tradičných receptúrach. Na toto je robot stavaný, hoci piecť musíte v rúre. Tu vám už sporák nenahradí.

Spomienky na karotelu

Sladká chuť varenej mrkvy a citrusová sviežosť pomarančov. Je to tradičná chuť karotely, ktorá je i dnes v obchodoch pod najrôznejšími názvami. Najprv ovocie uvaríte, potom ho za horúca rozmixujete a ste hotoví.

Toto nie je pre robot žiadna výzva. Variť a mixovať vie, takže popri karotele si spravíte aj akékoľvek koktelil, smootie, ovocnú omáčku alebo výživu. Ak by sme chceli výkon porovnať s klasickým mixérom, Monsieur Cuisine Plus v ničom nezaostáva.

Rozmeňte si to na populárne krémové polievky, alebo omáčky k mäsám a zapekaným pokrmom a máte dokonalý rozhľad o možnostiach. Čokoľvek treba najemno rozmixovať – hoci by to bolo treba vopred v robote i uvariť – máte to bez námahy a stráženia. Len nastavíte časovač.

Lidl Silvercrest Monsieur Cuisine Plus SKMK 1200 A1 (199€), je všestranný kuchynský robot, ktorý dostal do vienka i funkciu restovania, varenia a parenia. Ak pochopíte z náhľadu do nášho zákulisia jeho fungovanie, bez námahy prispôsobíte a ohnete svoje rodinné recepty k novým postupom, vďaka ktorým budete môcť osvedčené jedlá variť v robote bez toho, aby ste na neho museli dozerať. Páči sa nám robustné vyhotovenie, privykli sme si na prehľadné ovládanie, praktická je zabudovaná váha, ale aj minimum príslušenstva, ktoré sa vám nikde nezatára. Ak sa rozhliadnete po podobných strojoch iných výrobcov, zistíte že stoja štvornásobok sumy, za ktorú si môžete kúpiť tohto pracanta.  

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. Keď som si to všetko prečítala,vychádza mi,že to je jeden veľký zázrak do vlastnej kuchyne,
    ktorý bude zaujímavé naučiť sa ovládať.No,a kto by nechcel.

    • Nie sú k nemu mlecie a strúhacie nadstavce. Mak sa dá celkom slušne nasekať aj nožom. Mäso už nie, to je priveľké sústo.

  2. Prečo je mäso priveľké sústo? Výkon motora je slušný, na slabšom 20-ročnom ETA robote Ide mäso pomlieť bez problémov…

Diskutovať

Please enter your comment!
Please enter your name here