Je to pohodlie, ktoré si môžete rozbaliť kdekoľvek medzi stromami. Uviažete na kmene kotviace lanká, na jedno z nich pripnete vrecúško v tvare polmesiaca a keď rozopnete zips a potiahnete oceľový hák na druhú stranu, pred vami sa vypína jedna z najpohodlnejších postelí do prírody.

Ak príde na hamaky, najlepšie by ich mali mať v krajinách, kde v nich spávajú denne. Takou je aj Bali, z indonézskeho súostrovia. Zoznamujeme sa s indonézskou hamakou Ticket To The Moon Double Hammock, ktorá nás vniesla do príjemnej pohody.

300_3193

Dva balíčky pre lepšie balenie

Hamaka v jednom vrecúšku, popruhy v druhom. Taká je stratégia výrobcu a nám sa výborne osvedčila nielen pri balení batoha, ale aj pri rozbaľovaní hamaky v prírode. Čo my nazývame banánom, v skutočnosti je miniatúrou hamaky samotnej. Nič to však nemení na tom, že balíček je natoľko poddajný, že sa prispôsobí priehradke, do ktorej ho natlačíte.

Hamaka pasuje do vrchlíka batohu, vtlačíte ju do spodného priečinka a všade sa prispôsobí tak, aby uhýbala ostatným prvkom výbavy.

300_2850

Je mäkká, nie príliš natlačená a tak sa uvelebí aj v preplnenom turistickom batohu, ktorý narozdiel od taktického nemá svoj pevný tvar. Experimentovať sa vyplatí a rýchlo nájdete miesto, kde vám sadne najlepšie. Hoci aj vtedy, ak ju prehnete napoly.

Páči sa nám hravá premena, ktorou možno úzky a dlhý balíček zvinúť do malého krátkeho valčeka. Stiahnete k sebe štíhle konce ako keď sa húsenica skrúca do klbka a kovový hák zachytíte do ozdobného očka na druhej strane. Vznikne tak kompaktný celok, ktorý vám môže nečakane ušetriť miesto v batohu.

300_3057

Iné je to s popruhmi (19,90€), ktoré sú pevné a tvrdé. Do akého tvaru ich zviniete pri balení, taký tvar si udržia i v balíčku samotnom. Ten má rezervu pre ďalšie príslušenstvo, ktoré by ste sa rozhodli k hamake pridružiť. Oba balíčky sú šité z rovnakého materiálu ako hamaka samotná.

300_3162

Vrecko nikdy nestratíte

Ak poznáte rukávce pre rýchle zbalenie hamaky, vrecúško v ktorej je hamaka zabalená funguje podobne. Stále je navlečené na jednom konci s obnaženým hákom a hamaku samotnú vyťahujete von po rozopnutí zipsu.

V praxi to znamená, že vrecúško zavesíte  hákom na popruh, rozopnete zips na jeho druhom konci a za druhý hák vytiahnete celú hamaku von, aby ste ju zavesili na druhú stranu. Je to rýchle a nemusíte strážiť vrecúško, aby vám ho neodfúkol vietor, alebo nespadlo do blata.

300_3068

Rovnako rýchle je to aj pri balení. Zvesíte hák a začnete tlačiť hamaku do vrecúška, aby ste ju uväznili za zipsom. Vrecúško je priestranné s dostatočnou rezervou pre nemotorné tlačenie, takže sa vám hamaku vždy podarí zbaliť bezchybne.

Vrecúško možno v prípade potreby stiahnuť dolu a nechýba na ňom ani taká praktická vec, akou je priečinok pre kovový hák, aby nevytŕčal von. Môžete si byť istí, že si nepoškrabete ostatnú výbavu v batohu.

300_3169

Najjednoduchšie zavesenie

Ak nie ste fanúšikmi lán, ktoré treba správnym uzlom uviazať ku stromu, alebo sa vám zdajú byť závesné systémy pre hamaky príliš zložité, v tomto prípade absolvujete prvé zoznamovanie s úsmevom na tvári. Nemusíte sa nič učiť, všetko je natoľko intuitívne, že nie je čo popliesť.

Široký popruh sa nekĺže ani po hladkej kôre smrekov a jediné čo musíte spraviť je pretiahnuť tenký koniec s uzlíkmi cez veľké oko popruhu. Pri útlejších stromoch je všetko ako na obrázkoch z katalógu, pri mocných smrekoch bude široký popruh iba na zadnej časti kôry – práve tam, kde strom nesie najväčšiu záťaž.

300_3059

Šikovný je uzlíkový systém, ktorý vymedzuje miesta do ktorých sa oprie hák hamaky. Ak vám treba vytvoriť nový bod, spravíte si uzlík a máte ho. Prispôsobenie je vecou desiatky sekúnd. Raz podvihnete popruh na strome vyššie aby ste sa zrovnali s terénom, inokedy zasa prehodíte hák z jedného uzlíka na druhý.

Šikovné je aj dočasné odpratanie hamaky z miesta, ak sa rozletia iskry z ohniska, alebo chcete dotiahnuť suchý smrek na kúrenie. Prehodíte jeden hák k druhému a hamaka vám visí ako štandarda na jedinom strome.

300_3167

Nezvyčajná padákovina

Hamaka je ušitá z padákoviny, ktorá je iná ako všetky tie, ktoré ste doposiaľ videli. Je pevná a husto tkaná s hrubších vlákien s nezvyčajným povrchom. Namiesto hladkej plochy, ktorá sa lepí na spotenú pokožku má vločkovitú štruktúru, ktorá dáva koži dýchať. Je to fajn ak sa vyberiete k vode, alebo sa uvelebíte v hamake na prudkom slnku v horúčavách. Hoci ide o syntetický úplet, na dotyk je veľmi príjemný. Vidno, že hamaka pochádza z horúceho kúta sveta.

dsc_9189

Tkanie je husté, avšak priedušné. Vietor cez hustú látku do vnútra nepreniká, takže vo vnútri vzniká príjemná mikroklíma. Ide o padákovinu, ktorá má veľmi malú prieťažnosť, takže pod sebou cítite príjemnú oporu. Nepadáte ako do siete, súčasne však cítite príjemné pruženie. Prirovnať by sme to mohli k stredne mäkkému matracu, ktorý dáva príjemné pohodlie a oporu zároveň.

Látka nemá výstužné rip-stopové vlákna, v jedinej vrstve je však výrazne húževnatá, takže si myslíme že dlhodobo znesie veľkú záťaž. Na pohmat pôsobí veľmi solídnym dojmom, určite to nie je žiadna plážová citlivka.

300_2639

Je úžasne pohodlná

Priestranný formát a geometria závesu vnášajú do tejto hamaky veľmi príjemné pohodlie pre leňošenie. Plocha 320×200 centimetrov je natoľko štedrá, že sa cítite akoby ste sa uvelebili v obrovskej pohovke. Pruženie sa roznesie do veľkej plochy a vy máte veľký priestor pre figúry, v ktorých sa cítite pohodlne.

Pri priečnom sedení máte oporu od kolien až po hlavu – ako vo veľkom závesnom kresle. Pri uhlopriečnom ležaní zasa zmizne prehnutie a zdá sa vám, akoby ste ležali na úplnej rovine.

300_3083

I pri ležaní na boku sa môžete kadejako prehýbať v páse a kolenách, aby ste sa uhniezdili do oddychovej podoby. Neraz máte pocit, že hamaka je natoľko široká, aby ste sa mohli polovicou látky zakryť pred slnkom, chladom alebo vetrom. V každom momente cítite, že to nie je štandardná veľkosť, ale dvojité vyhotovenie s úžasným priestorom.  Z toho vyplýva, že aj stromy musia byť o pol metra ďalej od seba ako je zvykom.

Hoci je hamaka označovaná ako dvojmiestna, nepúšťajte svoju fantáziu navoľno, ak ste si nikdy čosi podobné nevyskúšali. Je to, ako keď sa na trampolíne stretnú dvaja ľudia zároveň. Jeden musí lipnúť k druhému, pretože každý pohyb sa prenáša na druhého, úplet zviera dvojicu v tesnom objatí.

300_3184

Hľadajte v tom partnerskú romantiku, nie spôsob ako ušetriť na gramoch výbavy a jej cene.

Súčasťou hamaky je i postranné vrecúško, do ktorého viete z vreciek vyložiť všetko, čo by vám prekážalo v pohodlí, alebo mohlo hamaku poškodiť. Páči sa nám jeho vyhotovenie, je naozaj praktické. Hamaka je veľmi dobre šitá a určite znesie väčšiu záťaž, akú jej dokážu dvaja ľudia pri bláznení privodiť.

300_3178

Pre oddych aj nocovanie

Táto hamaka je zaujímavou voľbou pre tých, čo sa so spacím vakom nevedia v hamake štandardnej veľkosti zladiť a vysporiadať. Ak ju troška povolíte v závese, vznikne akási vaňa v ktorej vás všetko začne poslúchať. Pridajte k tomu dostatočne veľkú celtu zavesenú nad ležoviskom a máte trojsezónny nocľah, ktorý bude  spoľahlivo fungovať.

Výrobca sa drží pestrých farieb a kamufláž v jeho ponuke nenájdete, neznamená to však že vás vždy musí byť vidieť do diaľky ako v našom sviežom prípade. Tmavé i vojenské odtiene sú dostupné bez obmedzení. Jediné na čo treba pri kúpe myslieť je, že závesný systém a hamaka sa predávajú samostatne. Možno i preto, že ak sa vám zdajú byť široké popruhy ktoré používame my príliš objemné, zvoliť si môžete kompaktnejší lankový systém.

300_3097

Ticket To The Moon Double Hammock (49,90€) je komfortná jednovrstvová hamaka pre oddych a spánok, ktorá zaujme nielen svojou priestrannosťou a výbornou geometriou, ale aj látkou ktorá je príjemná na dotyk. Vzdušný úplet nelipne na pokožku ani v najhorúcejšom počasí a ak sa rozhodnete vytvoriť si mikroklímu a zakukliť sa, voľnú časť šírky hamaky môžete prehodiť cez seba. Výborne sa balí a ešte jednoduchšie vešia na stromy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár