Je to ako cestovanie v čase. Hoci sa pri varení v pomalom hrnci držíte starej rodinnej kuchárky, všetko chutí omnoho lepšie. Pomalým varením získajú jedlá chute, ktoré poznáme iba zo zaprášených kachlicových pecí našich starých materí.

Hoci by sa mohlo zdať, že pomalý hrniec má vo svojom pomenovaní skrytého zlodeja času, pravdou je že čas strávený pri varení ušetrí. Zmení sa však rytmus varenia. Máme to vyskúšané s hrncom Lidl SilverCrest SSC 200 A1, s ktorým pre vás v posledných mesiacoch zbierame  zážitky a skúsenosti.

Nový hrniec žiada nové návyky

Recepty zostávajú, varenie sa však mení. Tam, kde bolo treba veci oprážať, dusiť, variť, strážiť proti vykypeniu, miešať pred pripálenín a odstaviť skôr ako sa rozvaria, prichádza flegmatické užívanie voľných chvíľ. Kým v kuchyni pod pokrievkou zreje zárodok výborného obeda alebo večere, vy sedíte v práci, ste na výlete v prírode, nakupujete alebo sa venujete športu.

DSC_8087

Čím to je, že pomalý hrniec nepotrebuje kuchára? Všetko prebieha pomaly pri nízkej teplote tak, ako kedysi na pieckach v malých domčekoch na vidieku. Pomalé varenie nežiada dozor, pýta iba čas. Práve na to, aby sa všetky chute rozvinuli naplno, vône prešli surovinami až do hĺbky a mäso získalo dnes už nevídanú jemnosť.

Je to, ako keď v kotlíku navaríte guláš a na tretí deň poviete, že chutí lepšie ako včera a predvčerom. To isté hovoríme o kapustnici. Pomalý hrniec však takýto zázrak vyčarí za šesť, osem či dvanásť hodín.

DSC_7994

Na zmeny si musíte zvyknúť

Varenie v pomalom hrnci síce netreba plánovať s počítaním hodín na prstoch oboch rúk, príprava však musí prísť v predstihu. Večer si všetky suroviny očistíte, nakrájate a uložíte do hlineného hrnca, aby ste pred spaním mohli otočiť vypínačom. Cez noc sa všetko uvarí bez vášho dozoru a ráno kuchyňa rozvoniava dokonalou vianočnou kapustnicou.

Ak si chcete užiť voľné víkendové dopoludnie, pracujete z domu alebo v komornej atmosfére trávite svoje seniorský chvíle odpočinku, takýto prístup dokonale funguje.

DSC_8001

Tí, čo každé ráno ubziknú do ruchu veľkomesta a sadajú za stoly kancelárií, nastolia si iný rytmus. Večer všetko pripravia do misy a uložia ju do chladničky. Ráno už len keramickú nádobu zasunú do hrnca, otočia gombíkom a keď sa vrátia z práce, čaká ich hotová večera pripravená pre servírovanie. Vždy presne na čas, dokonale uvarená.

Pomalý hrniec nerozlišuje či v ňom jedlo zotrvá päť, osem, dvanásť alebo pätnásť hodín. Voda sa nevyvára, nič nebuble varom, nič sa v pokoji nerozpadáva. Práve v tom je čaro takéhoto varenia.

DSC_8279

Keramika, ktorá budí dôveru

Predstavte si hlinený rímsky hrniec, dajte mu dokonalú, hladučkú glazúru a máte varnú nádobu, akú nájdete v pomalom hrnci z Lidla. Má objem 3,5 litra, z ktorých aj pri hladnejšej spoločnosti naservírujete zo 8 štedrých porcií výborného jedla. Nás oslovilo nielen jednoduché umývanie hladkého povrchu, ale aj robustnosť. Práve vďaka hrubému črepu  sa teplo rozvádza pri varení rovnomerne.

Veľký objem hmoty má zotrvačnosť pri chladnutí, pórovitá keramika navyše funguje ako tepelná izolácia. Aj keď varenie zastavíte, jedlo zostáva ešte viac ako hodinu natoľko teplé, aby ste ho mohli servírovať. Varná nádoba má výborne tvarované uši na pohodlnú manipuláciu, v chladničke vždy nájdete policu, do ktorej sa hrniec zmestí. A to je praktické aj preto, že v rovnakom hrnci jedlo opäť dokážete ohriať.

DSC_8292

Varenie je tiché, spotreba nízka

Spodnú časť hrnca by sme mohli prirovnať k varnej doske, ktorá privádza teplo nielen ku dnu hrnca, ale aj jeho bočniciam. Nie je tu nič čo by sa zašpinilo, všetko je zakrytované plechom. Len kontrolka a otočný vypínač sú náznakom ovládania.

Narozdiel od palacinkovača, sendvičovača či iných kuchynských pomocníkov, pomalý hrniec necvaká po každom nahriatí, aby zastavil ohrev a necvaká znova, aby sa ohrievanie pustilo. Funguje ticho, plynulo, podľa prednastaveného výkonu.

DSC_7997

Pri pomalšom režime (low) je príkon 130 wattov, takže pri osemhodinovom varení vám elektromer na účte natočí v tarife DD2 približne 17 centov za spotrebu elektriny. Pri rýchlejšom režime (high) všetko stihnete za polovičný čas, pri 200 wattovom príkone je spotreba elektriny takmer rovnaká. Len si vyberáte kompromis medzi časom varenia a výslednou chuťou. Či bude hrniec plný alebo poloprázdny, spotreba sa nezmení. Len tepelná poistka bude striehnuť na to, aby sa čosi neprehrialo. Napríklad vtedy, ak zabudnete pred varením naliať vodu.

DSC_8006

Kdesi uprostred sa nachádza režim (auto). Hrniec najprv varí rýchlejším tempom, a následne spomalí. Nikdy sme neprišli na to, prečo by sme mali dve tempá pri varení kombinovať, pri pomalom varení neplatí pravidlo, že všetko treba najprv rýchlo osmahnúť a potom pomaly dusiť.

Chute, ktoré stoja za to

Pustiť sa do varenia guláša je ako malé dobrodružstvo. Každá rodina má svoj osvedčený recept, každý z nás tvrdí že jeho guláš je najlepší. Tak ako pri údenom guláši môžete na grile očakávať výnimočnú chuť a farbu, pri guláši z pomalého hrnca vás čakajú odležané chute, v plnej jemnosti.

DSC_8018

Nič na tom, že cibuľa, zemiaky a bravčové mäso pobudnú v rozohriatom hrnci rovnaký čas. Teplota je nižšia ako pri obyčajnom varení, dokonca sa ani nič nehýbe a nebuble. Takže sa ani nič nerozpadne. Na tanieri rozoznáte mäkučkú cibuľu v zaoblených priehľadných kocôčkach, zemiaky sa vám budú javiť byť uvarené práve tak ako ich máte radi a mäso vyjaví jemnosť, aká sa zvyčajne nevidí. Hoci kocky držia pekne pohromade, roztlačíte ich lyžicou na vlákna – šťavnaté, plné chuti a sviežosti. Bez ohľadu na to, či bolo mäso z domácej svinky, z farmy v neďalekom susedstve, alebo zo supermarketu.

DSC_8021

Podobný zážitok vás čaká pri bravčovej krkovičke na smotane. Hoci ju neopečiete a po celú dobu si bude plávať v zahustenej omáčke z mlieka, koreňovej zeleniny a orientálnych korenín, vo finále si pochutíte na jedle, aké by ste možno našli iba na podhorskom vidieku kdesi u babičky, ktorá v tlmenom plameni kachlicového sporáka po celý deň v pekáči na rúre pomaličky vo výpeku hotoví podobný kus mäsa.

DSC_8092

Toto sa nedá napodobiť ani tlakovým hrncom, alebo reštauračným konvektomatom. Pri pomalom varení sa kombinuje sila enzýmov, s pomalým prestupom tepla a šetrným varením. Ak ste si kedysi mysleli, že mäso z pary je jemné, znásobte to desiatimi a viete čo vás čaká v pomalom hrnci. I tu mäsko vytiahnete, nakrájate ho na plátky a môžete ho hoci aj špičkou malíčka rozpučiť. Priam sa rozplýva na jazyku.

DSC_8109

Mäso môže byť aj na kosti

Keďže zelenina sa nikdy nerozvarí na kašu a aj mäso si udrží svoj tvar, variť ho priamo na kosti je ďalší kulinársky zážitok. Ak hľadáte spôsob, ako v kuchyni čo najšetrnejšie upotrebiť karé na kosti, pomalý hrniec je výbornou voľbou. Zmyjete ho z úlomkov kostí, obsypete mrazenou zeleninou, zalejete smotanou, mliekom a prikoreníte.

DSC_8191

Výsledok sa dostaví po hodinách v plnej sile. Mäso je stále šťavnaté a jemné, oddelíte ho od kosti v dvoch súvislých kusoch. To by sa vám nepodarilo dosiahnuť ani v tlakovom hrnci, ani pri varení v pare či šetrnom pečení. My si túto slávu užívame plnými dúškami. A čo najviac prekvapí, soľ a koreniny sa dostanú mäsu až do hĺbky, úplne do jeho stredu.

DSC_8194

Možno aj preto už teraz máme v pláne vyskúšať si podobné dobrodružstvo s bôčikom a kyslou kapustou.

Pomalé varenie je bez starostí

Zo skúseností môžeme povedať, že pomalé varenie sa v jednoduchosti ponáša na varenie v kotlíku alebo jednom hrnci, pri ktorom netreba na nič dohliadať. Nič sa neprevarí, nič sa nepripáli, nič nerozpadne. Dokonca ani para neuniká spod pokrievky do kuchyne. Všetka voda zostáva dnu, netratí sa. Neplatia tu žiadne časové rozpisy, nie je tu dôležité žiadne veľké plánovanie.

DSC_8285

Lidl SilverCrest SSC 200 A1 je hrniec, pri ktorom vás nebude trápiť ani náročné a zložité umývanie. Keďže varná časť sa nezašpiní, zostáva vám iba umyť sklenú pokrievku a keramickú nádobu s hladkou, dokonalou glazúrou. To je neveľká výzva pre ručné umývanie a ešte menšia pre automatickú umývačku riadu.

Ak ste pripravení na to, že zmeníte niektoré zo svojich postupov pri varení, môže sa z nového pomocníka stať opora, vďaka ktorej nielenže ušetríte čas, ale aj možno posuniete svoju domácu kulináriu o krôčik vpred. Ak by ste vo vrecúšku v mrazničke mali všetky suroviny na takéto varenie, stačilo by vrecúško vysypať do hrnca a otočiť vypínačom. Možno jedného dňa si takéto balíčky budeme vedieť kúpiť aj v obchode.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár