Napcháte do podmisky zopár paličiek, položíte na ne kanvicu naplnenú vodou a zapálite. V priebehu niekoľkých minút vás ohlási píšťalka so správou, že voda zovrela. Bez ohľadu na to, či ste na rybačke, alebo pripravujete v kempe raňajky.

Ak by som hľadal slovo, ktoré by sa k Alb Samovaru č. 681 hodilo najviac, bol by to asi komfort. Každé rozkúrenie je rovnaké, voda zovrie vždy rýchlo – vo vetre, i sychravom dni. Je to rutina, ktorá sa dostane takmer okamžite do krvi. Nemalo by teda prekvapiť, ak by sme takéto kanvičky vídavali na chatách, kdesi po boku debničky s pripravenou drevenou štiepkou. Ak ide o drievkače, tento Samovar je príkladom dobre vyladeného riešenia.

DSC_3207

Je úžasne jednoduchá

Tak ako hliníkový ešus dosiahol svoju jednoduchosť ktorú nemožno prekonať, i táto kanvička sa uberá rovnakým konceptom. Nie je tu nič, čo by mohlo zradiť, nie je tu žiadna drobnosť, ktorá by sa dala zjednodušiť.

Oheň založený v podmiske prechádza štedrým priestorom kanvičky. Dalo by sa povedať, že zásobník s vodou sa v nej takmer stráca. Hoci má objem pol litra, pri pohľade do komína vidno, že dvojitý plášť je skutočne nepatrný. Vďaka tomu sa voda zohrieva skutočne rýchlo.

Plamene dosahujú výšku celej kanvičky a intenzívne zohrievajú plášť nielen z vnútornej strany, ale vďaka dobrej tepelnej vodivosti hliníka i z vonka. Zásobník vody sa formuje až 5 centimetrov nad dnom kanvičky, takže žiara ohňa sa dostane i k vonkajšiemu plechu. To znásobuje rýchlosť ohrevu.

DSC_3156

K tomu už patrí iba na retiazke uviazaná píšťalka ako ju poznáme z čajníkov a drôtený rošt, ktorý možno zasunúť do komína, aby naň bolo možné položiť pohár, alebo malý ešus.

Dobre riešené ohnisko

Je ako popolník s dvomi bočnými otvormi. Môžete cez ne palivo zapáliť, môžete ho prikladať, môžete dokonca do neho fúkať do sýtosti, ak sa vám nedarí mokré drevo alebo šišky zapáliť. Ak si uvedomíte, že komín kanvičky je jeho predĺžením, ohnisko je skutočne veľké a funguje tak, akoby ste očakávali. Všetok dym stúpa nahor a nie do očí.

Rozloženie ohňa zvládne aj začiatočník, pretože aj pri najmenšom zahriatí má komín okamžite ťah. Drievka, lístie, šišky, ihličie, aj suché steblá bylín majú okamžite ochotu horieť. Plameň sa hneď dvíha nahor, pretože v komíne vyhárajú všetky uvoľnené drevoplyny. Je to, akoby ste prikladali drievka do rozpálenej pece.

DSC_3186

Popolník je dosť veľký na to, aby ste ho na jedno zovretie vody naplnili bez ďalšieho prikladania, pri prihadzovaní šišiek či drievok oceníte veľký prierez komína. Čo doň padne, to okamžite padne na úžitok. Ohrev je preto spoľahlivý a pohodlný.

Var dostanete do uší

Ak varíte vodu v ešuse, najprv sa objavia drobné bublinky ktoré sipia, potom voda utíchne a opäť sa po čase ozve klokotom. Pri kanvičke je to trochu iné. Od počiatku počujete ako v spodnej časti ihrajú bubliny pary a postupne znásobujú „hudbu varu“. Kanvička akoby chcela tancovať, až kým sa para nevyvalí cez zátku v predvoji silného pískania.

Trvá približne 3 minúty, kým je takýto koncert pri konci. Ak by ste do kanvičky liali jednu dávku vody za druhou, mohli by ste pokojne vriacou vodou naplniť lavór, aby ste sa mohli opláchnuť v teplej vode. V ponuke výrobcu je aj väčšia 1,2-litrová verzia, tá je však v tejto chvíli mimo náš dosah.

DSC_3201

Kapacitu ohrevu možno zvýšiť malým ešusom (vnútorný diel zo štandardnej sady), ktorý pevne dosadá na drôtenú mriežku pevne zatlačenú do komína. Jedinou podmienkou je, že popolník musí byť na pevnej ploche, aby nestratil pri takejto výške stabilitu. Veľmi dobre riešené sú sklopné rukoväte so silikónovým povlakom – nikdy nepália a kanvičku máte vždy pod kontrolou.

Listnaté drevo špiní menej

Po prvých vareniach zostanú komín i ohnisko čierne ako čert a záleží iba na palive, či budú lepiť alebo nie. Voda v plášti chladí spaliny a tak sa na stenách zrážajú pary a tvorí sa decht. Tomuto nemožno zabrániť, treba sa s tým naučiť žiť.

DSC_3180

Ihličnaté drevo a šišky stromov vytvárajú lepkavejší nános ako konáriky z listnatých stromov, v oboch prípadoch sa však dá nános rýchlo vysušiť. Zvykli sme si, že po každom varení treba prázdnu kanvičku postaviť späť na popolník a žiara dohasínajúcich uhlíkov (tentokrát už bez chladenia vodou) nános lepkavého dechtu vysuší. Zároveň kanvička zabráni tomu, aby vietor rozfúkal uhlíky po okolí.

Suché sadze sa dajú trochu vytrieť trávou alebo novinami. Je to tak trochu nutnosť, ak chcete popolník zasunúť do kanvičky tak, aby sa vmestila do prepravného vrecúška. Už tenký nános spalín môže spôsobiť, že sa popolník zasekne dnu. Možno by nebolo na škodu, ak by ho výrobca o nejaký ten milimeter zmenšil na priemere.

DSC_3214

Rozkúriť ju možno aj bez dymu

Nie je nutné, aby bolo palivom drevo. Do popolníka sa pohodlne zmestí liehový varič, alebo tableta pevného paliva. Prísun vzduchu je viac ako dobrý, len varenie bude pomalšie. Predsa len, tieto palivá nedokážu svojim výkonom konkurovať drevu.

Hoci výrobca Alb Forming  považuje túto kanvičku za kempingové vybavenie, hravo si ju v pollitrovej verzii vieme predstaviť aj v turistickej výbave, ak by mohla visieť na vonkajšej strane vaku na druhom boku ako karimatka. Chcelo by to však pevnejší textilný obal s uškami na uviazanie, ten čo je vo výbave je skôr pre balenie do batožiny. Nie každý si však dokáže predstaviť, že by kanvičku s priemerom 14 cm a výškou 27 cm bral so sebou. I napriek tomu, že váži iba 520 gramov.

Cena je v čase písania tohto textu približne 30 €, čo nie je pri jej dlhovekosti a úžitku prehnane veľa.

DSC_3217

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

10 KOMENTÁROV

  1. Na zaliatie kávy alebo čaju super a asi aj rýchle, skôr by ma zaujímalo, keď si chcem hore v ešuse zohriať konzervu, čo bude trvať asi dlhšie a hlavne v zime, ako to funguje, musím do kanvice stále dolievať studenú vodu a ona stále vrie a píska na celý les?
    Dík za info, D.

    • Keď sa z kanvičky vytiahne píšťalka, tak nepíska. Netreba ju používať, varenie vody sa nespomalí. Nemusí v nej byť dokonca ani voda, ak už treba len doohrievať konzervu alebo ešus na uhlíkoch čo nehoria plameňom, ak je už čaj zaliaty. Škoda by bolo teplo nevyužiť.

      Ešus sa na popolník priamo položiť nedá, ten drôtený rošt pasuje iba do kanvičky. Takže túto drobnosť by šlo asi vylepšiť.

  2. Zdravim,

    mna by skor zaujimalo, predsa len je to tenky hlinik, ked mi kanvica spadne, popripade sa mi v batohu s niecim pritlaci, nemoze sa na vzniknutych priehlbinach prederavit?
    janci

    • Tá kanvička je pevná, prirovnal by som ju k veľkému ešusu. To by už musela byť rana, aby sa prehla. Diery sa na nej určite nespravia.

      Výrobca píše, že by sa ale nemala dávať na plameň bez vody, možno by sa dala prepáliť alebo zdeformovať takouto chybou.

  3. Výborná vec, toto musíme nášmu tatovi kúpiť na ryby. Aspoň mu mamina nebude musieť plniť termosky kávou a čajom, pekne si ich navarí pri vode. Aspoň mám vymyslený darček. Dúfam že to nečíta 🙂

Pridaj komentár